T14 - Erich Mielke, el mestre de la por

"Erich Mielke. El mestre de la por", a "Cronos"

Erich Mielke va ser un comunista fidel al règim de l'RDA, la República Democràtica Alemanya. Com a soldat del partit, va dirigir amb mà de ferro la policia política des del seu càrrec de ministre de Seguretat. Un home que desconfiava del seu poble i, alhora, volia que l'estimessin. I uns dels màxims dirigents de l'Alemanya comunista que es va mantenir fidel a la seva causa després de la caiguda del mur de Berlín i del règim totalitari.

"Erich Mielke. El mestre de la por", a "Cronos"

"Erich Mielke. El mestre de la por", a "Cronos"

Erich Mielke va ser un dels polítics més controvertits de l'RDA. Com a ministre de Seguretat, durant molts anys es va mantenir com un soldat fidel al partit que va actuar per motius "humanistes", tal com ell mateix va manifestar. El "mestre de la por" era un home amb una energia inesgotable increïble, un arribista i supervivent polític i un addicte a la feina que subordinava la seva vida a la "gran causa". Un home que desconfiava del seu poble i que, alhora, volia ser estimat pel poble. Paranoia, amagada sota un mantell de proximitat aparent.

Però, qui va ser realment aquest home que va portar alhora temes de la CIA i del Servei Federal d'Intel·ligència (BND) de l'RDA? El docudrama de Jens Becker i Maarten van der Duin mostra la persona que hi havia darrere de l'aparell totalitari: la seva motivació, la seva fe, el seu poder, el seu funcionament i el seu fracàs.

La docuficció "Erich Mielke. El mestre de la por" ("Erich Mielke, meister der angst") ens la mostra en l'apogeu del seu poder, el 1989, i en la resignació més absoluta a la presó, el 1991. En el film, veiem un home de 83 anys, de vital importància en el seu lloc de treball, el Ministeri de Seguretat, tractant de salvar l'RDA, i també en la seva rendició final, trencat, a la presó de Moabit, a Berlín, en espera de judici -físicament i mentalment senil-, relatant la seva vida a una psicòloga. Nombroses entrevistes, excel·lents recreacions i documents extrets dels arxius de la STASI i del BND completen el treball.

Una coproducció de LOOKS Filmproktionen GmbH i MDR amb la col·laboració d'ARTE, dirigida per Jens Becker i Maarten van der Duin.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada