T8 - Rom, sodomia i fuetades

Els secrets de l'armada naval més efectiva de la història, a "Cronos"

Al segle XVIII, la Gran Bretanya dominava els mars, i aquest control li va permetre ser la gran potència d'aleshores. Segons Winston Churchill, aquella armada funcionava a base de "rom, sodomia i fuetades".

"Cronos" emet el documental "Rom, sodomia i fuetades".

Potser l'armada naval més efectiva de la història ha estat la britànica del segle XVIII. La Gran Bretanya dominava els mars, i aquest control li va permetre ser la gran potència d'aleshores. Els vaixells britànics no eren diferents dels de la resta de potències navals, la diferència estava en els mariners. Unes tripulacions d'homes experimentats i disciplinats...

Bé, aquesta era la imatge en combat, però la realitat és que ni tots eren homes, ni molts tenien experiència, ni sovint eren prou disciplinats... Segons Winston Churchill, aquella armada funcionava a base de "rom, sodomia i fuetades", i potser no li faltava raó.

Els futurs oficials s'embarcaven quan eren uns nens i, en el cas dels mariners, ho feien a la força. Les condicions higièniques eren deplorables i, a més, la convivència forçada de centenars d'homes en espais molt reduïts abocaven els mariners a la beguda. La disciplina es mantenia amb la violència i, com que l'homosexualitat estava molt perseguida, sovint els vaixells acollien desenes de prostitutes o, fins i tot, algunes dones es feien passar per homes per anar embarcades.

Aquestes terribles condicions de vida no eren gaire diferents de les dels vaixells enemics, potser en alguns casos fins i tot eren millors. Només el gran prestigi de l'armada, el patriotisme i la possibilitat, remota, d'aconseguir botins mantenia la cohesió de la tripulació.

Aquest dilluns, "Cronos" presenta una producció britànica sorprenent: seguirem aquestes tripulacions sotmeses a l'horror del mar a través d'una reconstrucció molt ben feta d'aquella època, d'aquell món de fusta brutal i exòtic. "Rom, sodomia i fuetades", un documental magnífic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada