T10 - La màfia roja II

La sèrie documental "La màfia roja" ("Red Mafia")

Mirant-ho des de fora, sembla que la corrupció sigui una malaltia crònica que afecta la societat russa. Com i quan va començar? Es tracta d'un fenomen de l'era moderna o d'un mal que s'arrossega de fa dècades o fins i tot segles?  

Aquesta sèrie documental aprofundeix en alguns dels escàndols de corrupció més sonats a l'antiga Unió Soviètica. Està basada en la recerca d'arxiu a càrrec d'un grup de redactors del projecte que van investigar els autèntics motius que van provocar els escàndols més infames i tot sovint més ben amagats del país. Alguns dels fets que van sortir a la llum al llarg del procés es faran públics per primera vegada a través del programa. Es poden establir paral·lelismes amb el que està succeint avui dia?

Cada episodi presenta casos individuals de subjectes que segueixen el seu propi i únic model a l'hora d'enriquir-se il·legalment. Les històries són narrades per testimonis oculars, les vides dels quals es van veure directament afectades pels esdeveniments: investigadors, agents, informadors, criminals, familiars dels acusats. Tots els episodis inclouen una descripció del rerefons històric i de l'esperit de l'època. 

 "Red Mafia" ofereix una visió ben particular de la vida a la Unió Soviètica i ens ajuda a comprendre l'ús i l'abús de poder en detriment del conjunt de la població.


La màfia del comerç detallista - La màfia roja


La corrupció a l'antiga URSS, a "Cronos"

El programa emet dos capítols de "La màfia roja", una sèrie que aprofundeix en alguns dels escàndols de corrupció més sonats a l'antiga Unió Soviètica.

"Cronos" emet dos capítols de "La màfia roja", una sèrie documental que aprofundeix en alguns dels escàndols de corrupció més sonats a l'antiga Unió Soviètica.

"La màfia del comerç detallista"

La Unió Soviètica al principi dels anys 80: una colla de veterans capitanejats per Leónid Bréjnev controla el país. L'economia es troba en un estat absurd i els productes més bàsics escassegen. Apareixen clans que prosperen gràcies al comerç il·legal amb béns de consum bàsics. Els encobreixen oficials de les altes esferes del govern. 

Iuri Sokolov, el cap de Gastronom Núm. 1, encarna el paradigma de com obtenir suport per la xarxa comercial mitjançant relacions privilegiades amb gent important i influent.

De cop i volta els moscovites tornen a trobar productes escassos a les lleixes de les botigues. Qui acaba pagant el preu d'aquesta insòlita "riquesa" a Moscou és el mateix Sokolov, que és detingut i jutjat. El cap del KGB i futur líder de la Unió Soviètica havia declarat la guerra a la corrupció. 

L'abast de l'activitat de Sokolov va ser prou notable en aquella època: només amb els diners confiscats, 250.000 rubles, es podien comprar 40 cotxes. Ara bé, el que continuarà sent una incògnita és la suma que Sokolov va aconseguir ocultar als investigadors i la que es va gastar en els nombrosos favors que va anar distribuint en forma de sobres blancs o de productes escassos a oficials municipals i del govern.

 


"La màfia de la pesca"

A la Unió Soviètica es va crear la nova tradició de menjar peix els dijous. La iniciativa d'establir aquest "dia del peix" va sorgir del ministre de Pesca, Aleksandr Ishkov. Ell mateix, a més, va convèncer el cap de govern Aleksei Kossiguin que el seu ministeri es faria càrrec del processament i la comercialització dels productes pesquers.

En un breu període de temps, el ministeri de Pesca va ser capaç d'establir un sistema eficient de reserves i venda al detall de marisc a la URSS en forma d'una cadena de supermercats especialitzats coneguda com Okean, "per tal de disposar d'abundant marisc del que en gaudirà el poble".
Aviat, però, aquesta pròspera cadena de botigues atrau l'atenció del president del KGB, Iuri Andròpov. Resulta que hi ha milers de tones de peix no registrades i que generen uns ingressos ocults que van a parar a les butxaques d'alguns oficials ministerials i fins i tot d'empleats del Comitè Central del PCUS. 

El ministeri de Pesca en conjunt s'erigeix com una piràmide de corrupció; el mateix ministre s'hi veu involucrat. El seu número dos, Vladímir Rytov, és detingut i més tard executat. Però qui serà el "peix més gros" que acabarà caient a les xarxes del KGB?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada