T13 - Heroica

"Heroica", a "Cronos"

La història de la simfonia que va canviar la música.

El 9 de juny de 1804, Ludwig van Beethoven va dur a terme un assaig obert de la seva magnífica tercera simfonia, "Heroica". La composició simfònica mai més tornaria a ser la mateixa. Situada en el transcurs d'aquell dia històric, aquesta pel·lícula enllaça la representació de tota la simfonia amb algunes traces personals de la vida del compositor.

"Heroica", a "Cronos"

Beethoven va escriure l'"Heroica" quan tenia 33 anys. Originàriament, havia dedicat la simfonia a Napoleó, el jove heroi de la França revolucionària, que tenia gairebé exactament la mateixa edat que ell. Quan Napoleó va ser coronat emperador el 18 de maig de 1804, Beethoven va fer la famosa guixada del títol original, "Bonaparte".

Aquella primera interpretació privada de l'"Heroica" va tenir lloc al palau del príncep Lobkowitz, mecenes i protector de Beethoven, en el mateix cor de Viena. La representació va marcar una fita en la música occidental: en aquell moment, les velles formes "clàssiques" eren substituïdes per nou ideal "romàntic", amb propòsits intel·lectuals i gens ortodox en el disseny, forjat en el batec revolucionari de principis del segle XIX.

No obstant això, en aquell moment la vida personal de Beethoven era ombrívola. La dona a qui adorava li havia dit que si es casava amb ell -un home amb un estatus social més baix que el seu- perdria la custòdia dels seus estimats fills. Alhora, s'havia anat quedant sord en els últims cinc anys i patia un dolor intens d'oïda, discapacitat que el feia defugir la vida social. La seva desaparició va ser absoluta, amb l'excusa que només tenia afany de complir amb el seu potencial creatiu, que el prevenia del suïcidi.

Filmada a Viena en escenaris d'una gran precisió històrica, la pel·lícula conté una representació òptima de la innovadora simfonia al mateix Saló Eroica del Palau Lobkowitz, en què va tenir lloc aquell primer assaig, i ens proporciona una visió de Beethoven -interpretat per un extraordinari Ian Hurt- amb problemes per donar forma a la simfonia i amb la seva particular manera de treballar amb els músics perquè poguessin interpretar una música que era revolucionària. El compositor austríac Joseph Haydn, present en aquella audició, va concloure amb un profètic comentari sobre la música, que es faria famós: "Després d'avui, res tornarà a ser el mateix".

 Una producció de la BBC dirigida per Simon Cellan-Jones.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada