T8 - Jekyll i Hyde. La història real

La història real de Jekyll i Hyde, a "Cronos"

Per escriure la famosa novel·la, Robert Louis Stevenson es va inspirar en una història real, la d'un fuster d'Edimburg que havia viscut un segle abans.

"Cronos" emet "Jekyll i Hyde: la història real"

"L'estrany cas del doctor Jeckyll i el senyor Hyde" és una de les novel·les més impactants dels últims cent cinquanta anys. La història d'un metge assenyat i bondadós que quan beu un beuratge es transforma en un home monstruós i malvat va colpir els lectors des de l'aparició del llibre, el 1886. L'autor, Robert Louis Stevenson, que ja havia publicat "L'illa del tresor", va obtenir un èxit rotund amb aquesta novel·la fantàstica.

Fantàstica? Potser no tant. Stevenson es va inspirar per escriure-la en una història real, la d'un fuster d'Edimburg, com ell, que havia viscut un segle abans. Aquest fuster, un home respectat i de bona posició durant el dia, es transformava compulsivament cada vespre, quan sortia per la porta del darrere de casa, en un dels principals delinqüents de la ciutat.

Però és que, a més, Stevenson també era en certa manera Jeckyll i Hyde al mateix temps. Havia estat educat molt rígidament i havia volgut trencar amb les convencions. A més, també, com el doctor Jeckyll, depenia de les drogues que consumia tant per alleugerir els seus dolors com per submergir-se en un món totalment diferent del que, en principi, li pertocava.

El documental proposa un joc de miralls fascinant. D'una banda, la història de Jeckyll i Hyde i la seva inspiració en fets reals; i de l'altra, la vida de vegades turmentada, de vegades desmesurada, de l'escriptor Robert Louis Stevenson. Saltem de l'Edimburg de finals del segle XVIII als Estats Units o a la Polinèsia d'un segle després, mentre, de fons, veiem la narració d'un conte d'horror.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada