T9 - La màfia roja I

La sèrie documental "La màfia roja" ("Red Mafia")

Mirant-ho des de fora, sembla que la corrupció sigui una malaltia crònica que afecta la societat russa. Com i quan va començar? Es tracta d'un fenomen de l'era moderna o d'un mal que s'arrossega de fa dècades o fins i tot segles?  

Aquesta sèrie documental aprofundeix en alguns dels escàndols de corrupció més sonats a l'antiga Unió Soviètica. Està basada en la recerca d'arxiu a càrrec d'un grup de redactors del projecte que van investigar els autèntics motius que van provocar els escàndols més infames i tot sovint més ben amagats del país. Alguns dels fets que van sortir a la llum al llarg del procés es faran públics per primera vegada a través del programa. Es poden establir paral·lelismes amb el que està succeint avui dia?

Cada episodi presenta casos individuals de subjectes que segueixen el seu propi i únic model a l'hora d'enriquir-se il·legalment. Les històries són narrades per testimonis oculars, les vides dels quals es van veure directament afectades pels esdeveniments: investigadors, agents, informadors, criminals, familiars dels acusats. Tots els episodis inclouen una descripció del rerefons històric i de l'esperit de l'època. 

 "Red Mafia" ofereix una visió ben particular de la vida a la Unió Soviètica i ens ajuda a comprendre l'ús i l'abús de poder en detriment del conjunt de la població.


L'or dels bolxevics, a "Cronos"

El programa torna amb un documental rus sobre l'or i els metalls preciosos que els bolxevics van sostraure als tsars i a les famílies burgeses.

En el programa podeu veure el capítol "L'or dels bolxevics".

L'or i altres metalls preciosos que els bolxevics van sostraure als tsars i a les famílies burgeses anava destinat a finançar les activitats de la Tercera Internacional (Internacional Comunista) als països occidentals.

Tanmateix, mentre la revolució s'està tot just posant en marxa, alguns dels revolucionaris que tracten amb els béns confiscats s'asseguren el seu pessic. A la bandera roja i el fusell, companys fidels, se'ls afegeixen vi, dones i cocaïna.

Segurs de la seva contribució personal al triomf del bolxevisme, els camarades del politburó no tenen cap pressa per aturar aquestes transaccions il·lícites potser perquè algun d'ells també se n'està beneficiant? Stalin, cap del Control Estatal de la Unió Soviètica, té un fort interès per obtenir resposta a la pregunta. Qui caurà, en aquest afer? A qui es protegirà? I com trobarà Stalin la manera de posicionar-se en contra d'alguns col·legues del politburó en la seva carrera per assolir el càrrec de secretari general del partit comunista?

 


El final de la Segona Guerra Mundial a la URSS, a "Cronos"

Al mariscal Georgiy Júkov, el líder militar més condecorat de la Unió Soviètica, se l'acusa d'apropiar-se part del botí aconseguit a Alemanya en els saquejos de guerra per a benefici propi.

"Cronos" emet "El cas dels botins de guerra" un nou capítol de la sèrie "La màfia roja", una sèrie documental que aprofundeix en alguns dels escàndols de corrupció més sonats a l'antiga Unió Soviètica.

"El cas dels botins de guerra".

La Segona Guerra Mundial s'ha acabat, però a les oficines del govern ja se n'està lliurant una altra. Al mariscal Georgiy Júkov, el líder militar més celebrat i més condecorat de la Unió Soviètica, se l'acusa d'apropiar-se part del botí aconseguit a Alemanya en els saquejos de guerra per a benefici propi.

El promotor dels càrrecs contra Júkov és Víktor Abakumov, el primer director del KGB, curosament escollit i instruït per Lavrenti Bèria, cap de la seguretat soviètica i de l'aparell de la policia secreta sota Stalin (NKVD). La jugada, d'una banda, és la resposta a la idea de Stalin d'apaivagar la revolta entre els seus generals. D'altra banda, li serveix per desafiar el seu homòleg del sistema penitenciari soviètic, el general Ivan Serov, un vell enemic.

L'escàndol obliga Stalin a enviar el popular general a un exili virtual nomenant-lo comandant del districte militar d'Odessa. La mesura també passa bona factura al cercle més pròxim de Júkov: el general Kryukov i la seva esposa, la famosa cantant Lidya Rouslanova, són enviats a camps de presoners, d'on només en seran rehabilitats pòstumament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada