T4 - Els jueus: història d'un poble

"Cronos" repassa la història del poble jueu

La Bíblia, encara que sens dubte no pretén ser un llibre d'història, ajuda a esbrinar el passat d'aquest poble. Però què hi ha de cert i què hi ha de mite a les Sagrades Escriptures?

"Els jueus: història d'un poble", a "Cronos"
"Els jueus: història d'un poble", a "Cronos"
Els jueus són un dels pobles més singulars de la història de la humanitat. Fa uns tres mil·lennis, els primers jueus habiten al voltant de la ciutat de Jerusalem. Tenen una característica poc habitual entre les cultures d'aleshores: són monoteistes, és a dir, creuen que només existeix un sol Déu i no molts, com era habitual de pensar entre les religions del moment.

Els jueus viuen en una zona conflictiva per la seva geografia: és el pas natural entre el Mediterrani i l'Índic, els dos grans mars de l'Antiguitat. Per això ha estat una zona disputada per les grans potències de tots els temps: egipcis, hitites, babilònics, macedonis, més tard els romans… Tots voldran establir-se a Judea i controlar la regió.

Davant de tantes pressions, l'epopeia del poble jueu encara és més extraordinària. No només resistiran les nombroses dominacions a què es veuran sotmesos, sinó que, en contra del que semblaria més lògic, s'afermaran cada cop més en la seva religió, la seva llengua i els seus costums.


PART 1




"Cronos" reconstrueix la història del poble jueu


La Bíblia, encara que sens dubte no pretén ser un llibre d'història, ajuda a esbrinar el passat d'aquest poble. Però què hi ha de cert i què hi ha de mite a les Sagrades Escriptures?

Després de la diàspora dels jueus, milers d'aquests homes i dones tan particulars es van estendre pel món, especialment pel centre d'Europa i per la riba del Mediterrani. Obligats a marxar de la regió on sempre havien viscut, s'emporten amb ells les seves dues característiques principals: una religió monoteista i una llengua pròpia.

Malgrat l'exili, els jueus no oblidaran mai que formen part d'un sol poble. Aquesta ferma voluntat farà que a molts llocs i en molts segles diferents els seus veïns els mirin amb mals ulls. A l'Europa de les croades, els jueus seran considerats l'enemic interior, l'aliat dels musulmans que els cristians volen combatre a la Terra Santa. A la monarquia hispànica dels reis catòlics seran l'objecte preferent de la Inquisició, i també a Polònia, a Rússia, a Itàlia, a Alemanya…


PART 2
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada