T4 - Convivint amb l'enemic

"Cronos" reconstrueix la convivència entre alemanys i aliats


"Cronos" recorda la caòtica reconstrucció que va viure Alemanya a partir del maig del 1945, després de la caiguda nazi, en un país desolat per la misèria i la fam. 

El 60è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial, l'any 2005, va ser un gran esdeveniment mediàtic. Es van tractar gairebé de forma exclusiva els esdeveniments del principi del 1945 i la fundació dels dos estats alemanys el 1949. Aquest programa explica la història dels anys d'entremig: de 1945 a 1949, període que va acabar sent decisiu per a Alemanya i les forces d'ocupació. El 2005, transcorreguts 60 anys, el temps per entrevistar els testimonis oculars de les 23 nacions implicades s'esgota ràpidament. 

Aquest projecte internacional de documental dóna l'oportunitat a testimonis de tots els bàndols de narrar les seves vivències. Amb la combinació de relats curosament seleccionats, tant d'ocupants com d'ocupats, el programa ofereix una visió nova, emocionant i diferenciada, i demostra que aquells anys no només van contribuir a donar forma a l'Alemanya actual, sinó que també van causar un efecte profund a la resta del món.

"Cronos" presenta "Convivint amb l'enemic"


Capítol 1: Un estiu en ruïnes

Els homes i les dones acaben de viure un malson: la Segona Guerra Mundial. Maig del 1945, Alemanya. Els nazis han estat derrotats, però la situació està molt lluny de ser estable. Tot és un gran caos en un país on hi ha milers de soldats aliats, milers de soldats alemanys i desenes de milers de civils sense res per menjar.

I a més dels soldats aliats, molts ciutadans alemanys estan fent un descobriment terrible: els camps de concentració i els camps d'extermini. Un espectacle d'horror en què milers de cadàvers omplen tots els racons. Fam, malaltia, misèria...

Els civils i els soldats alemanys estan espantats davant de les previsibles represàlies per part de les potències triomfadores. Però l'actitud de cadascun dels països guanyadors és diferent. Una actitud paral·lela al dolor que la seva terra ha sofert durant la guerra. Però els soldats ocupants també tenen por. Por dels alemanys que s'han mostrat tan ferotges i tan cruels al camp de batalla.

Aquest ambient tan tens i tan viu és el que ens mostra aquest documental: "Convivint amb l'enemic" utilitza tant la reconstrucció històrica com els reportatges de l'època, i sobretot els records directes dels protagonistes. La Història, més viva que mai!


"Cronos" reviu la fam i l'esperança de l'Alemanya de postguerra

Unes terres devastades, soldats ocupants pertot arreu, gana, por i misèria. És Alemanya, just quan ha acabat la Segona Guerra Mundial.


Dilluns, a les 21.30, el programa del 33 "Cronos", que ofereix els millors documentals històrics de producció internacional, presenta el segon dels dos capítols de "Convivint amb l'enemic".

Capítol 2: Fam i esperança

Després d'una guerra tan terrible, que només a Europa ha causat uns trenta milions de morts, les ciutats alemanyes estan pràcticament destruïdes. Tones i tones de runa on malviuen milers de persones en unes condicions infrahumanes. Els ocupants, especialment els soviètics, volen impedir de totes totes que Alemanya torni a ser una potència. No volen tornar a cometre l'error que havia permès a l'Alemanya derrotada del 1918 anar a la guerra el 1939.

L'actitud dels alemanys, tot i així, sorprendrà tothom. En un parell de mesos moltes ciutats tenen un altre cop els serveis bàsics en marxa, sobretot gràcies als esforços abnegats dels ciutadans. Molts soldats ocupants començaran a veure amb simpatia els antics enemics.

De tot això, de moltes històries humanes, d'històries d'amor, en parla aquest documental. I ho fa a través d'unes reconstruccions acuradíssimes i d'uns bons actors que fan reviure amb tota la força aquells moments tan tràgics de la història d'Europa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada