T8 - La batalla del Somme

La batalla del riu Somme, a "Cronos"

Un documental que reviu una de les batalles amb més víctimes de la Primera Guerra Mundial.

"Cronos" emet els dos capítols del documental "La batalla del Somme", una producció britànica que reviu un moment de la història proper, humà i terrible.

"La batalla del Somme" (1a part)

Quan la Primera Guerra Mundial va començar, a l'agost del 1914, els joves europeus van anar al combat amb el convenciment que cap a Nadal ja serien un altre cop a casa.

A la Gran Bretanya, amb un exèrcit regular minúscul, es va fer una crida als civils perquè s'allistessin. Milers i milers de joves van fer cas a la crida. A principis del 1916 ja estaven preparats per anar al front. Amb aquest nou exèrcit, els britànics volien trencar les línies alemanyes amb un atac devastador. El lloc escollit va ser el nord de França, al costat del riu Somme.

Al riu Somme, les línies de defensa dels alemanys eren molt sòlides. Hi havia tres línies diferents de trinxeres, filats pertot arreu, nius de metralladores... Però els generals britànics estaven convençuts que si durant cinc dies es bombardejaven les posicions alemanyes, la infanteria només hauria d'avançar sense oposició.

Som a la vetlla del primer dia de batalla per a la infanteria britànica. A través dels diaris d'alguns dels soldats que esperen a les trinxeres, compartirem aquells moments anguniosos, quan tots temen el que passarà quan rebin l'ordre d'atacar.

 


"La batalla del Somme" (2a part)

1 de juliol de 1916, nord de França, a la riba del riu Somme... Està a punt de desencadenar-se una de les batalles més sagnants de la Primera Guerra Mundial. Els soldats alemanys han patit un bombardeig brutal i sense treva durant l'última setmana. Els britànics confien que tantes bombes hauran destruït totes les defenses i que la seva infanteria  avançarà sense gaires problemes.

Pels joves que han de saltar les trinxeres i anar cap a les línies dels alemanys, l'angoixa és aclaparadora. Què passarà, quan surtin de la seguretat relativa de les seves fortificacions? Els escombraran els trets dels enemics o aconseguiran arribar als turons següents sans i estalvis?

El que no saben és que estan a punt de viure el pitjor dia de la història de l'exèrcit britànic. La meitat dels 120.000 soldats britànics que atacaran aquell matí seran morts o ferits a la nit. Les baixes seran especialment intenses entre els oficials de graduació mitjana que encapçalen els atacs.

La batalla del Somme s'allargarà durant mesos, però aquell primer de juliol marcarà tot el seu desenvolupament. Doncs bé, sobre l'1 de juliol de 1916 tracta aquest documental, fet sobre els testimonis d'alguns dels protagonistes de la batalla, la majoria soldats o oficials mitjans que hi van lluitar, van ser ferits o van morir aquell dia horrible.

Una hora feta amb la cura habitual dels documentals històrics britànics, amb actors creïbles, reconstruccions perfectes i un ritme addictiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada