T6 - Les guerres Zulus

La història dels guerrers zulus, a "Cronos"

L'exèrcit zulu, la força de combat africana més poderosa del segle XIX, va lluitar contra els europeus pel territori que actualment és Sud-àfrica. Una història terrible, plena d'actes de crueltat i també d'un gran desig de llibertat.

Aquest divendres, a partir de les 22.50, a "Cronos", la dura i espectacular història dels enfrontaments entre l'exèrcit zulu i les forces europees pel control del territori que actualment és Sud-àfrica, amb l'emissió de dos documentals: "Les guerres zulus, riu de sang" i "Casaques vermelles, sang negra".

"Riu de sang"

Shaka Zulu va ser el gran forjador de la nació zulu. Sota el comandament de Shaka, els zulus van passar de ser uns grups dispersos de pobladors del sud d'Àfrica a convertir-se en una nació poderosa i unida que va dominar grans territoris del continent. Però Shaka, com ha passat sovint amb els grans líders, va obtenir tot això amb un cost terrible, amb una violència i una duresa difícils d'emular. Va sotmetre no només els grups zulus rivals, sinó també els altres pobles que podien fer-li ombra.

Per fer-ho, va modelar tota la societat zulu a l'estil dels antics espartans. Els joves eren apartats de les mares i entrenats durament amb una disciplina militar ferotge. Aquests joves, agrupats segons l'any de naixença en regiments anomenat "impis", van ser la punta de llança del nou imperi zulu. "Cronos" s'endinsa en la vida d'aquest gran rei, Shaka Zulu, un dels homes més destacats del segle XIX, malgrat que potser, pel fet de no ser blanc i occidental, no se'l recordi com es mereix.



"Casaques vermelles, sang negra"

L'exèrcit zulu, la força de combat africana més poderosa del segle XIX, estava format per desenes de guerrers poderosos. Els zulus havien conquerit unes dècades abans el que ara és Sud-àfrica i, sota el mestratge del rei Shaka, s'havien convertit en un poble ben organitzat.

Els europeus, fins aleshores, pràcticament s'havien limitat a fundar colònies al costat de la costa, per abastir els vaixells que es dirigien a l'Índia. Però des del 1835 fins a finals d'aquell segle, zulus i europeus (de fet, bòers holandesos i soldats britànics) lluitaran pel domini de Sud-àfrica.

Aquesta és una història terrible, plena d'actes de crueltat i també d'un gran desig de llibertat. Pels europeus, les terres sud-africanes obrien moltes possibilitats per prosperar, mentre que pels zulus aquelles terres eren seves del tot i volien mantenir el seu estil de vida. "Cronos" emet un documental sobre aquelles guerres zulu, farcides d'episodis cèlebres, com la batalla d'Isalawana o l'assassinat de Piet Retief.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada