T8 - Història dels Estats Units

La història dels Estats Units, a "Cronos"

Primera part d'una sèrie de documentals sobre la història dels Estats Units d'Amèrica explicada amb actors, infografia, grans escenaris....

"Cronos" inicia una sèrie de documentals sobre la història dels Estats Units, des dels primers colonitzadors fins a la creació de la superpotència. En el primer capítol "Rebels" es mostra l'arribada dels primers vaixells de colons després de travessar l'Atlàntic i les difícils relacions amb els indígenes. 

Els Estats Units és, en aquest moment, el país més poderós del món. I potser un dels fets més destacables és que ha aconseguit aquesta posició entre les nacions a través d'una història relativament curta, poc més de 230 anys.

Curta, però molt intensa. Els primers colonitzadors, provinents del Regne Unit, van patir per la duresa del terreny i pel rebuig dels seus habitants. La majoria dels colons que hi van arribar, el segle XVII, van morir ben aviat per una causa o una altra, molt sovint simplement de fam.

Però la dificultat de la vida, l'aïllament de la metròpoli i el sentiment que les terres del nord d'Amèrica podien donar riqueses infinites van facilitar que aquells colons anessis conreant, de mica en mica, un fort sentiment d'independència personal. I de la independència personal, només va caldre un petit salt per a la independència política.

Aquest documental ha estat un dels grans èxits de l'any a la televisió nord-americana

 


Segona part de la història dels Estats Units, a "Cronos"

Segon capítol d'una sèrie de documentals sobre la història dels Estats Units d'Amèrica explicada amb actors, infografia, grans escenaris....

"Cronos" emet el segon capítol de la sèrie de documentals sobre la història dels Estats Units, des dels primers colonitzadors fins a la creació de la superpotència. 

Aquesta segona part, "L'avançada cap a l'oest" mostra que quan els europeus arriben a l'Amèrica del Nord s'instal·len bàsicament a les franges costaneres i eviten de totes totes penetrar en el territori. Però la independència dels Estats Units canviarà per sempre aquesta visió del món, encarada cap a les metròpolis europees. Ara, els nous nord-americans senten que han d'anar cap a l'Oest, on hi ha quilòmetres i quilòmetres de terres sense explotar.

Els trampers, els cercadors d'or, els cow-boys... Tots buscaran millorar les seves vides en una llarga i cruel marxa cap a l'Oest. Tot el segle XIX viurà aquesta expansió dels estatunidencs. Però el preu que hauran de pagar serà molt alt. Molts d'aquells pioners moriran per culpa de les malalties, la gana o, el que és pitjor, la violència.

Però no només moriran molts dels qui van cap a l'Oest: també portaran la mort i gairebé l'extermini a milers d'habitants autòctons, els indis, que s'oposaran a la barbàrie dels nouvinguts. I, d'esquitllada, milions de bisons desapareixeran a mans de les noves armes de foc.

Tot això explica el documental que "Cronos" ofereix aquest dilluns, 14 de novembre. Un documental fet amb un luxe de mitjans impressionants: actors, reconstruccions acurades, entrevistes a grans figures dels Estats Units, imatges virtuals...

 


Tercera part de la història dels Estats Units, a "Cronos"

Tercer capítol on s'explica un dels episodis més terribles de la història del segle XIX: la guerra de Secessió de Nord-amèrica, d'aquesta sèrie de documentals sobre la història dels Estats Units d'Amèrica explicada amb actors, infografia i grans escenaris.

"Cronos" emet el tercer capítol de la sèrie de documentals sobre la història dels Estats Units, des dels primers colonitzadors fins a la creació de la superpotència.

El nord contra el sud. Així, d'aquesta manera tan simple, s'explica un dels episodis més terribles de la història del segle XIX: la guerra de Secessió de Nord-amèrica. Els Estats Units eren, fins aleshores, un país amb una economia diversa. El nord era molt més industrial que el sud, dedicat molt més als conreus. Precisament, la millora del conreu del cotó farà que el sistema esclavista torni a tenir sentit econòmic.

Quan de mica en mica l'esclavisme anava desapareixent de tot arreu simplement perquè no era ja rendible, les millores tècniques i un mercat favorable van enriquir sobtadament els grans propietaris del sud.

Per exportar el cotó, calia que hi hagués uns aranzels molt baixos; però per protegir la indústria del nord, calia que els aranzels fossin molt alts. Nord contra sud. Industrials contra terratinents. Partidaris del capitalisme contra els partidaris de l'esclavisme. La guerra va ser molt cruenta. Es van emprar les armes més modernes i mortíferes, però amb les tàctiques de batalla de cinquanta anys abans. Això va portar a una gran carnisseria.

Al programa els oferim un relat molt ben tramat, molt ben realitzat, sobre la guerra de Secessió dels Estats Units. Lee, Sherman, Lincoln, les batalles de Gettisburg, de Manassas, d'Antietam... Un documental èpic d'un dels conflictes que més han marcat la història contemporània. Un gran "Cronos".

 


Quarta part de la història dels Estats Units, a "Cronos"

A finals del segle XIX, el món modern comença a transformar els Estats Units. Les ciutats creixen sota el nou impuls de la indústria i dels serveis.

"Cronos" emet el quart capítol de la sèrie de documentals sobre la història dels Estats Units, des dels primers colonitzadors fins a la creació de la superpotència.

Centenars de milers de nous emigrants, acer barat, la invenció de l'ascensor, els gratacels... A finals del segle XIX, el món modern comença a transformar els Estats Units. Les ciutats creixen sota el nou impuls de la indústria i dels serveis. A més, les ciutats s'electrifiquen, a Texas es descobreix un mar subterrani de petroli i els cotxes comencen a ser barats.

Tot plegat és una veritable revolució. Fins a aquell moment, els Estats Units no deixaven de ser una mena de curiositat mundial. Massa lluny de tot arreu, amb massa contradiccions internes i massa terra per conrear. Però el final del XIX i les primeres dècades del XX veuran néixer una gran potència, encara que en aquell moment no sigui la primera del món. I serà una potència nova, cada cop més urbana, que està construint les ciutats més estranyes del món, plenes d'edificis alts i d'asfalt.

Aquest auge econòmic també haurà de pagar un preu: la delinqüència es dispara i ciutats com Chicago, Nova York o Los Angeles estaran dominades pels gàngsters, afavorits per una equivocada "llei seca" que prohibeix l'alcohol.

Aquesta és la història que explica el "Cronos" d'aquest dilluns. El documental reflecteix aquells anys bojos usant unes reconstruccions acurades, de primer nivell, d'una versemblança esparverant. 3D, actors, decorats... tot al servei del rigor històric.

 


Última part de la història dels Estats Units, a "Cronos"

Des de la gran crisi econòmica del 1929 fins a la Segona Guerra Mundial.

"Cronos" emet el cinquè i últim capítol de la sèrie de documentals sobre la història dels Estats Units, des dels primers colonitzadors fins a la creació de la superpotència.

Al capítol "L'alçament d'una superpotència" veurem com la gran crisi econòmica del 1929 sembla que enfonsarà els Estats Units. Els bancs tanquen en cadena, el que ahir valia un milió ara no val res. Aquella potència emergent, que havia sortit de la Primera Guerra Mundial amb un superàvit financer que l'havia convertit en el banquer del món, ara s'enfonsava en la depressió.

Als nord-americans no els serà fàcil remuntar el desastre, però la política del New Deal del president Franklin Delano Roosevelt hi contribuirà decisivament. Per primer cop en la seva història, s'emprenen grans obres públiques amb el suport de l'Estat que faran remoure l'economia.

L'arribada de la Segona Guerra Mundial mostrarà al món no només l'alta capacitat tecnològica del país, sinó el que és encara més important: la gran capacitat de producció. Vaixells de guerra i mercants; jeeps; avions, tancs i armes de tota mena, a més de menjar empaquetat, roba, material mèdic i tot el que un pugui imaginar.... Tots aquests productes estaran a disposició dels soldats nord-americans i els seus aliats, i possibilitaran la victòria final sobre els nazis i els japonesos.

El documental que, aquest dilluns, emet "Cronos" permet veure, com no s'havien vist mai, esdeveniments històrics: el tancament del primer banc a causa del crack del 29; la construcció de la gegantina presa Hoover; l'atac japonès a Pearl Harbour...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada