Roma, a "Cronos"
Roma és sinònim d'ambició, de luxúria, d'assassinats... En coneixem, però, molt menys un altre dels seus aspectes: el poder d'una tecnologia inigualable.
Primera part de "Roma".
Sinopsi
Roma és sinònim d'ambició, de luxúria, d'assassinats... En coneixem, però, molt menys un altre dels seus aspectes: el poder d'una tecnologia inigualable. Una de les pedres angulars en què es va basar l'Imperi romà.
Els romans, exactament igual que fem nosaltres, no construïen gaires monuments. El que feien eren obres d'enginyeria pràctiques, que els fossin útils per viure millor o per controlar més efectivament el territori. És ara que quan veiem algun edifici romà pensem que és un monument.
El documental d'avui ens mostra, utilitzant les tècniques de la reconstrucció en 3D, com es construïen aquells monuments romans que avui en dia encara perduren.
I ho fa no només explicant la tècnica de construcció, sinó el que, potser, és encara més important, per què es van construir. Cal pensar que són l'enginyeria romana i la filosofia grega conjuntades les que van construir el pensament occidental, aquesta barreja entre esperit pràctic i reflexió que configura el nostre món.
Entendrem la dificultat de fer un aqüeducte, però també com va transformar la vida de les ciutats. Descobrirem la increïble xarxa de vies que lligaven els dominis romans; entendrem els amfiteatres i la seva espectacularitat sagnant...
Roma, a "Cronos"
Un documental que recrea els anys més gloriosos i increïbles de l'enginyeria romana, al mateix temps que explica la història, terrible i fascinant, d'aquest imperi.
Segona part de "Roma".
Sinopsi
Els romans pensaven en gran! Les dimensions del seu imperi, les dimensions dels seus edificis i l'ambició dels seus líders caracteritzen els trets que defineixen ser romà.
Som ja en ple Imperi romà. Els emperadors tenen un poder gairebé absolut i, a més, saben que Roma domina el món conegut. Això els permet pensar a passar a la posteritat i no hi ha res millor per fer-ho que fer els edificis i les construccions més immensos que fins aleshores s'havien conegut.
Els tres primers segles de l'Imperi seran espectaculars: cada guerra, cada conquesta, cada cop d'Estat serà commemorat amb la construcció de monuments, d'edificacions monstruoses, amb treballs d'enginyeria desmesurats.
La conquesta de la Dàcia, po
tser la més cruel i dura de tota la història de Roma, farà que l'emperador Trajà faci buidar un turó i refaci el fòrum de la ciutat de Roma. Adrià, el seu successor, no voldrà ampliar més l'Imperi i per això farà construir un mur que separarà Escòcia d'Anglaterra; Caracal·la, per fer-se perdonar l'assassinat del seu germà i de tots els amics i consellers del seu pare, regalarà unes termes colossals als ciutadans perquè el plaer del bany els faci oblidar el caràcter sanguinari del seu emperador...
Totes aquestes construccions, les veurem créixer avui, igual que fa uns dos mil anys, gràcies a les tècniques infogràfiques del 3D.
El documental recrea els anys més gloriosos i increïbles de l'enginyeria romana, al mateix temps que ens explica la història, terrible i fascinant, de l'Imperi romà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada