T8 - Situació crítica II

"SAS jungle rescue, Sierra Leona", a "Cronos"

El programa recupera aquest documental sobre una patrulla d'elit britànica freta presonera pels rebels a la selva de Sierra Leone el 1999.

"Cronos" recupera el documental "SAS jungle rescue, Sierra Leona".

Una patrulla d'elit britànica, perduda a la selva, és feta presonera pels rebels. Això passa l'any 1999 a Sierra Leone. El rerefons d'aquest conflicte interminable són els diamants, anomenats "diamants de sang". Sierra Leone és el productor de les pedres precioses més pures del món i la guerra civil gira al seu entorn.

Aquesta guerra ha provocat la mort d'unes 75.000 persones, entre 5.000 i 10.000 mutilats i milers de refugiats. 11.000 nens soldat han estat reclutats a la força i la violació s'hi practica com a arma de guerra, una guerra que només s'acabarà amb la intervenció de les forces de les Nacions Unides i amb un control internacional més fort sobre les grans empreses occidentals que comercialitzen els diamants.

Antiga colònia britànica, des de la independència Sierra Leone ha tingut com a principal font de riquesa els diamants. Però l'estat mai n'ha aconseguit el control. Això és degut a la seva fàcil extracció, que no exigeix ni tractaments complexos, ni mitjans de transport, i sobretot a la facilitat de comercialitzar-los de contraban.

Si per un costat el diamant té un preu molt estable en els mercats internacionals i assegura una font de divises a l'estat, per l'altre conserva un caràcter altament subversiu. En el cas de Sierra Leone, es pot afirmar que la principal riquesa també pot ser, paradoxalment, la causa de la seva destrucció.

"Cronos" ofereix un relat molt ben tramat que mostra els esforços dels soldats anglesos per conservar la seva vida i el desenvolupament d'una de les operacions de rescat més arriscades dels temps moderns. Si aquesta missió fracassa, tothom morirà a les tenebres de la selva. Sierra Leone s'assembla a un paradís tropical però en aquest moment és un dels estats més pobres del planeta i també un dels més perillosos. L'esperança de vida per un home se situa als 36 anys...

 


La guerra de l'Afganistan, a "Cronos"

Les primeres batalles dels Estats Units a l'Afganistan, a "Cronos".

"L'emboscada d'Al-Qaeda"

Del 2001 al 2004, el govern de Kabul i les forces de la Coalició fan front a una minsa guerrilla formada pels neotalibans i grups hostils al nou règim, mentre que Kabul no aconsegueix controlar els diferents senyors de la guerra. En aquell moment, però, res deixa endevinar que la guerra afganesa s'allargarà durant molts anys.

L'exèrcit dels Estat Units posa en marxa l'"operació Anaconda" a principis de març del 2002. Inicialment prevista com una petita batalla de tres dies, en durarà 17 i serà considerada una victòria americana. De fet és la darrera vegada que les forces enemigues enfrontaran en camp de batalla obert els soldats de la Coalició. Però de tota manera, en l'"operació Anaconda" es fan paleses les mancances en matèria d'informació, en la estructura de comandament, en l'armament o en la dependència amb les forces afganeses...

Però pels soldats que hi participen, la qüestió principal és que aquells dies "no són bons dies per morir"... i ho defineixen com la batalla més sagnant de l'exèrcit americà a l'Afganistan. De fet, els soldats busquen Ossama bin Laden...

A "Anaconda", l'error en les estimacions inicials no va ser per manca de mitjans; totes les xarxes d'informació imaginables havien estat mobilitzades i reunides en una única font. Però es va cometre l'error de no informar els soldats ... de la determinació de l'enemic, que els feia front.
Malgrat la victòria, "Anaconda" va suscitar una controvèrsia pública que va obligar el comandament americà a revisar la coordinació i el plantejament tàctic dels futurs combats.

"Cronos" mostra un documental excepcional sobre com van viure els soldats dels Estats Units una de les primeres batalles a l'Afganistan. Veurem, com no ho havíem vist mai, una batalla històrica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada