T8 - La grip espanyola. Les víctimes oblidades

La grip espanyola, a "Cronos"

Un documental de la pandèmia més letal de la història.

"Cronos", emet el programa "La grip espanyola. Les víctimes oblidades".

La pandèmia més gran de la història. L'epidèmia de grip que va començar el 1918 és considerada la causant d'entre cinquanta i cent milions de morts en tot el món en menys de dos anys. Aquesta epidèmia, coneguda internacionalment com la grip espanyola, és anomenada així pel fet que la va patir el mateix rei Alfons XIII i més del 70% de la població de Madrid... En canvi a França i a Anglaterra era secret d'estat per no facilitar informació a l'enemic austríac i alemany.

El segon atac de l'epidèmia va arribar en un mal moment. Tot just acabava la Primera Guerra Mundial i centenars de milers de soldats van començar a tornar a casa. Amb ells sovint viatjava el virus de la grip, que ràpidament es propagava per les seves ciutats natals. La Gran Bretanya va ser un dels països que es va contagiar d'aquesta manera.

Precisament el documental de "Cronos" es basa en el descobriment de la grip espanyola i la lluita contra aquesta malaltia a la ciutat anglesa de Manchester. Una lluita recollida pel metge encarregat d'intentar salvar els seus habitants de l'epidèmia que colpejava el món. Es calcula que un terç de la població va contraure la malaltia i que entre un 10 i un 20 per cent dels malalts van morir. Terrible, oi? Però alhora va impulsar la creació del Comitè d'Higiene de la Societat de Nacions, ancestre de l'OMS.

Seguint l'informe oficial del doctor James Niven, veurem com la grip avança i com colpeja durament nens, adults i vells, encara que un d'aquests grups serà més castigat que els altres.

La pesta del 1918, a "Cronos".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada