T13 - Els nens salvats dels nazis

"Els nens salvats dels nazis", a "Cronos"

És 1939 i Europa està a prop de la guerra. Hitler ha envaït Txecoslovàquia i amenaça les vides de la població jueva. Nicholas Winton, un jove corredor de borsa britànic, decideix que farà tot el que sigui possible per salvar les vides de tants nens jueus com pugui.

Nicholas Winton a "Els nens salvats dels nazis"

Aquest documental parla de l'extraordinària història de com Nicholas Winton va rescatar 669 nens de les urpes dels nazis i els va portar en tren fins al Regne Unit. Per proporcionar-li una pàtina de credibilitat davant dels governs britànic i nazi de l'època, Nicholas va crear, sense cap ajuda, la Secció Infantil del Comitè Britànic per als Refugiats de Txecoslovàquia, que va fer servir per obtenir passaports i visats per als nens. Després va organitzar l'adopció de cada nen per famílies britàniques i el seu transport segur a través d'Europa fins al Regne Unit.

"Els nens salvats dels nazis", a "Cronos"

Durant prop de 50 anys, Winton no havia explicat aquests fets a ningú. Aquesta increïble història potser no hauria sortit mai a la llum si no hagués estat per la seva dona, que va trobar, cinquanta anys més tard, una maleta a l'àtic on vivien amb un àlbum de records ple de documents i de plans de transport dels nens. La història es va conèixer públicament el 1988 quan el programa de la BBC "That's Life" va reunir, per primera vegada, al voltant de dues dotzenes d'aquells nens amb el seu salvador, en una emissió extraordinàriament emotiva.

El documental ofereix l'última entrevista a Nicholas Winton abans de la seva mort, el 2015, a l'edat de 106 anys, recreacions dels fets i els testimonis dels nens rescatats.

Una producció de Trigon Production i W.I.P. dirigida per Matej Mináč.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada