T12 - L'ultim dia de Lincoln

"Cronos" torna amb "L'últim dia de Lincoln"

Coincidint amb el 150è aniversari de l'assassinat del president dels EUA, "Cronos" emet "L'últim dia de Lincoln"

Cronos", del 33, enceta temporada amb "L'últim dia de Lincoln"

"L'últim dia de Lincoln" 

El 14 d'abril passat es van complir 150 anys des que Abraham Lincoln va rebre un tret al Ford's Theatre de Washington. Al cap d'unes hores, la matinada del 15 d'abril, en una petita pensió, moria el 16è president dels Estats Units d'Amèrica (EUA). Avui la figura de Lincoln és encara més admirada que aleshores. Però, què va passar durant les seves últimes vint-i-quatre hores de vida? Com va ser que un grapat de ciutadans que no eren ningú van acabar amb l'home més important als EUA? Com es va dur a terme un atac tan audaç amb la seguretat d'un teatre ple de gent? Va ser un complot de la mateixa Confederació o un simple acte d'homes desesperats?

"L'últim dia de Lincoln" ("Lincoln's Last Day") traça l'acció a través dels tresors nacionals de la Smithsonian Institution i del Ford's Theatre: el barret que portava, l'arma de John Wilkes Booth, i fins i tot un tros d'un vestit de dona tacat amb la sang de Lincoln, entre d'altres. Aquests objectes –com si fossin testimonis oculars del crim- constitueixen la seva història personal.

"Cronos" torna amb "L'últim dia de Lincoln"

En el context de la celebració del final de la guerra per part d'un Lincoln desprevingut, la pel·lícula fa un seguiment detallat dels moviments dels conspiradors. Amb un mapatge CGI del Washington de 1865, es mostren els moviments reals de Lincoln i dels conspiradors, que s'encreuen en la que llavors era una petita ciutat. Des del moment en què l'assassí John Wilkes Booth s'assabenta que Lincoln podria assistir a una obra de teatre aquella mateixa nit fins al moment en què prem el gallet, aquesta excel·lent docuficció recrea el compte enrere de les últimes hores del president.

Per Lincoln, aquell 14 d abril va ser un punt d'inflexió. Acabaven quatre anys brutals de guerra amb la rendició de l'exèrcit confederat del general Lee a la batalla d'Appomattox. Aleshores, Lincoln va fer una inhabitual passejada en carruatge per la ciutat amb la seva dona, Mary Todd Lincoln; una excursió impregnada d'esperança mentre planejaven un futur que els Lincoln desitjaven, en tots els sentits.

En aquell mateix moment, als carrers de Washington, s'accelerava una trama fosca. John Wilkes Booth activava la seva xarxa de simpatitzants del Sud i a mesura que s'acostava l'hora es posaven en marxa els plans d'assassinat. Al teatre, Abraham i Mary estaven de bon humor; quan la multitud va esclatar a riure, Booth va prémer el gallet. Booth, un actor que havia passat la guerra de forma segura a l'escenari, havia preparat la seva trama, en un últim esforç per derrotar el Nord decapitant el seu govern i en un particular acte de valentia. Però, malgrat l'èxit de la seva missió, els seus plans heroics no van reeixir, va ser vilipendiat, perseguit i assassinat.

La mort de Lincoln, que havia passat la guerra fent front a un estat de crítica gairebé constant, va aconseguir el seu objectiu més estimat. La marea de dolor que va generar va unir la nació nord-americana i va consolidar el seu llegat. "L'últim dia de Lincoln" és una excel·lent oportunitat per fer un salt de 150 anys en el temps i presenciar un crim que va canviar la història.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada