El terratrèmol a Lisboa, a "Cronos"
Un documental que reconstrueix amb tota cura l'ambient que es va viure a Lisboa l'any 1755 fins a la seva destrucció total.
Un gran terratrèmol, d'una magnitud fora de mida, seguit d'un tsunami devastador que destrueix milers de vides a la costa... El mateix que va passar a Indonèsia el 2004 i al Japó el 2010, va succeir el 1755 a la península ibèrica. El dia de Tots Sants d'aquell any hi va haver un terratrèmol superior al 8,5 de l'escala de Richter al bell mig de l'Atlàntic, al sud de la Península Ibèrica. La ciutat propera més poblada era la capital de l'imperi de Portugal, Lisboa.
El terratrèmol va provocar un incendi devastador. Molts supervivents es dirigeixen a la costa: creuen que és més segura, i fugen de les flames i la pluja de runa. Des d'allà, observen la típica retirada de les aigües mar endins, precedent a l'arribada de les grans ones d'un tsunami. Amb sorpresa, veuen fins i tot vaixells enfonsats; tot plegat, però, serà una trampa mortal.
Portugal, que ja tenia grans problemes econòmics i socials, va quedar tan afectat que, de fet, va començar allà mateix a perdre el seu imperi. Lisboa, on es concentrava el poder i la riquesa, va quedar pràcticament destruïda. Van sobreviure pocs edificis i es va haver de construir una ciutat pràcticament nova. Entre el terratrèmol, els incendis i el tsunami, es calcula que van morir prop de 60.000 persones.
Aquest és el primer desastre natural en què un estat accepta la seva responsabilitat en el rescat de les víctimes i la posada en marxa d'un programa de reconstrucció. A més, les causes del terratrèmol, descrites científicament, marquen el naixement de la sismologia moderna.
Un equip internacional de científics, encapçalats per geòlegs catalans, van emprendre una expedició per estudiar el terratrèmol, què el va causar i si es podria repetir. El documental de "Cronos" reconstrueix amb tota cura l'ambient que es vivia a Lisboa fins a la seva destrucció total, al mateix temps que ens mostra els estudis que els científics de tot el món han fet per investigar el famós sisme del 1755.
Reconstrucció històrica, doncs, dins d'una trama científica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada