T8 - Guerrers I

"El Shogun", a "Cronos"

Un documental que retrata el moment de la història en què el Japó decideix tancar-se en si mateix i desenvolupar una de les civilitzacions més fascinants de la història.

"Cronos" emet "El Shogun".

Japó, finals del segle XVI. Fa gairebé un centenar d'anys que les guerres devasten el país. De punta a punta, grans exèrcits comandats per aristòcrates i pels guerrers samurais s'enfronten en batalles terribles, en què qualsevol error es castiga amb l'extermini dels derrotats i de les seves famílies.

Els grans clans guerrers constantment creen i desfan aliances, es traeixen els uns als altres sense cap mena d'escrúpol i, al mateix temps, amb un sentit de l'honor extrem.

En aquest panorama tan complex, només es podrà imposar el més astut, el més sagaç, el més hàbil de tots, i aquest serà el més gran samurai, el noble Tokugawa Leyasu.

Leyasu demostrarà una gran habilitat per a la intriga i per a les maniobres diplomàtiques, però també serà cruel i implacable amb els seus enemics i no dubtarà a sacrificar la seva pròpia família per aconseguir els seus objectius polítics i militars.

Aquesta setmana, "Cronos" emet un documental que retrata el començament del Shogunat dels Tokuwaga, el començament de l'anomenat període Edo, quan el Japó decideix tancar-se en si mateix i desenvolupar una de les civilitzacions més fascinants de la història.

Un documental excel·lent, molt recomanable.

 


Àtila, a "Cronos"

Un home que va aconseguir reunir sota la seva sobirania diverses tribus que fins aleshores lluitaven entre elles. Realment, va ser un home tan malvat?

"Cronos" emet "Àtila, l'hun".

Quan algú té per malnom "L'assot de Déu", no es pot dubtar que ha estat una persona terrible. Aquest va ser el sobrenom que li van posar a Àtila, el rei dels huns. En el segle V després de Crist, els huns van envair els imperis romans d'Orient i d'Occident i van causar una gran devastació.

Però va ser un personatge tan malvat, el rei Àtila? Ho podia ser un home que havia aconseguit reunir sota la seva sobirania diverses tribus que fins aleshores lluitaven entre elles? No són preguntes fàcils de respondre.

Àtila va ser sempre un guerrer molt dur i cruel, però és ben cert que els seus enemics, molt sovint els romans, no eren precisament tous amb els enemics. Els romans, al llarg de la seva història, s'havien distingit per trencar els pactes amb els aliats sense cap mena de consideració i sempre en funció dels seus propis interessos. Fos un salvatge o un governant típic de la seva època, el cert és que Àtila continua sent el prototipus de l'enemic cruel, del guerrer que destrueix tot el que troba al seu pas.

El documental que ofereix "Cronos" segueix fil per randa les fonts antigues que ens permeten intentar conèixer Àtila. Aquestes fonts, sovint, són romanes, fet que explicaria la terrible imatge que té entre nosaltres el personatge. Terrible o no, el cert és que el documental és apassionant i intens, tal com va ser el mateix Àtila.



Hernán Cortés, a "Cronos"

La història del conqueridor espanyol més famós de la història, juntament amb Pizarro.

"Cronos" emet "Hernán Cortés".

Hernán Cortés, juntament amb Pizarro, va ser el conqueridor espanyol més famós de la història. No feia ni trenta anys que Cristòfor Colom havia arribat per primer cop a Amèrica i ja eren milers el soldats i colons del regne de Castella que havien sortit de Sevilla a la conquesta del Nou Món. Aquells colons i militars s'enfrontaven a un futur molt incert i, al mateix temps, amb la certesa que la majoria moririen al cap de pocs temps. I dels supervivents, només uns quants afortunats tornarien rics a Europa. Però el segle XVI era molt dur i només la certesa que canviarien de manera de viure impulsava els conqueridors a marxar a Amèrica.

Cortés serà el paradigma del conqueridor que torna ric a casa seva. Amb astúcia, habilitat militar i molta, molta duresa i crueltat, va conquerir amb molt pocs homes tot l'imperi asteca, el més poderós del centre d'Amèrica. Fins i tot quan les coses li van anar mal dades i va haver de fugir de Tenochtitlan, la capital mexicana, va tenir el valor de tornar-ho a intentar i ho va aconseguir.

La història d'Hernán Cortés és fascinant. I és la història que porta "Cronos". Un documental d'impacte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada