T9 - El destí de Roma

"El destí de Roma", a "Cronos"

Després de la mort de Juli Cèsar, Brutus i Cassi es van unir i van portar Roma a una guerra paorosa. Aquella guerra civil, va canviar per sempre el destí de Roma.

"Cronos" emet "Venjant el Cèsar", el primer capítol d'"El destí de Roma". 

"Amics, romans, compatriotes: feu-me atenció. Jo vinc a enterrar Cèsar, no a glorificar-lo". Això, segons William Shakespeare, és el que va dir Marc Antoni, el lloctinent de Juli Cèsar, en el seu funeral. Marc Antoni era l'hereu moral de Cèsar, però en la seva darrera voluntat, Juli Cèsar havia designat el seu nebot, el jove Octavià, com el seu successor legal.

Aquells dos homes, doncs, estaven destinats a ser adversaris, però el fet de tenir davant enemics poderosos, els partidaris de la República aristocràtica, Brutus i Cassi, els va unir i va portar Roma a una guerra civil paorosa. Per tercera vegada en poques dècades, els romans lluitaven contra els romans i per la mateixa raó, els uns per reformar la República i fer-la encara més elitista i els altres per transformar-la en un imperi.

Aquella guerra civil, impulsada per l'assassinat de Cèsar, canviaria per sempre el destí de Roma. Precisament aquest, El destí de Roma, és el nom del documental que aquest dilluns ofereix "Cronos".

Una coproducció europea en què ha participat Televisió de Catalunya, parlada en llatí i amb unes imatges, aquí al darrere ho poden veure, del tot fascinants.

 


"El destí de Roma", a "Cronos"

"Octavi, Antoni i Cleopatra" és el segon capítol d'aquesta sèrie documental.

"Cronos" emet "Octavi, Antoni i Cleopatra", el segon capítol d'"El destí de Roma".

Marc Antoni i Octavi, junts, van heretar Roma, després de derrotar en una guerra civil els assassins de Cèsar. Però tots dos homes eren massa ambiciosos per compartir el poder. L'enamorament i l'aliança entre Marc Antoni i la reina d'Egipte, Cleopatra, encara atiarà més l'enfrontament, que acabarà fent esclatar una nova guerra civil, la quarta en poques dècades. D'aquella guerra naixerà i s'imposarà a Occident un nou poder, l'Imperi Romà, un sistema nou que barreja la monarquia amb algunes institucions republicanes, però que en definitiva intenta assegurar l'hegemonia de Roma.

Després de molts estira-i-arronses, Marc Antoni i Cleopatra, per un costat, i Octavi, per l'altre, s'enfrontaran en una gran batalla naval a Actium. Marc Antoni és, de bon tros, més bon militar que Octavi. Però Octavi és molt llest, i deixarà el comandament dels seus vaixells a un gran general, Agripa.

Aquesta setmana, "Cronos" presenta el segon capítol de la sèrie "El destí de Roma", una gran coproducció de Televisió de Catalunya amb diverses televisions europees, un documental magnífic d'imatges fascinadores i de rigor molt acurat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada