T10 - Afganistan, error letal

"Afganistan, error letal", a "Cronos"

El programa "Cronos" emet un documental alemany que retrata la situació de crisi que es va viure al nord de l'Afganistan l'any 2009

"Cronos" ofereix un documental dedicat a l'Afganistan.
compartir a Faceboo

La guerra s'ha descrit com una manifestació de mort i destrucció, que exposa tot el que és negatiu a la vida. També és com es pot descriure la situació a Kunduz, una província de l'Afganistan i un capítol trist de la seva història recent. La situació és una responsabilitat internacional, amb la participació de nacions de dins i fora de l'OTAN, com Albània, Armènia, Bèlgica, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Finlàndia, Alemanya, Hongria, Letònia, l'antiga república iugoslava de Macedònia, Mongòlia, Montenegro, Països Baixos, Noruega i Suècia.

La guerra de l'Afganistan és una guerra on és gairebé impossible distingir l'enemic de l'aliat. Tots els membres de l'ISAF, les forces de la coalició internacional, hi estan d'acord. Com pot saber algú si els seus informadors segueixen els mateixos objectius que ell?

Afganistan, error letal, a "Cronos"

"Afganistan, error letal"

El 2009 el coronel Georg Klein, el nou comandant de l'Equip Alemany de Reconstrucció Provincial, va ser testimoni dels atacs dels talibans que van matar un dels seus homes i en van ferir altres, tot seguit d'un atac amb bomba suïcida al seu campament. En resposta als missatges que va rebre d'un informador fiable fins aleshores, Klein va demanar a les forces americanes a la regió que llancessin dues bombes GBU-38 de 250 quilos als dos camions de combustible que van ser prèviament capturats pels talibans. Klein, categòric en el seu intent que no hi hagi víctimes innocents, va creure que estava fent alguna cosa de màxima rellevància política i militar, és a dir, l'eliminació de peces clau de la insurgència talibana.


"Afganistan, error letal"

Malauradament, ell havia rebut informació falsa i els suposats insurgents que es van veure en un vídeo de reconeixement eren, de fet, més de 100 civils afganesos, molts d'ells nens, que intentaven recollir el combustible dels camions amb finalitats purament domèstiques. Els nord-americans van fer cas a la petició de Klein i van llançar la seva càrrega mortal. Les subseqüents morts de civils innocents, especialment els seus fills, va significar un revés important per a les forces de coalició en el seu afany per conquerir el cor d'un poble fins aleshores reprimit pels talibans. Aquesta és una història de dolor, de patiment i de desconfiança. 

Una història de la creença en una causa. De la creença en una missió. Una missió a Kunduz.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada