T8 - L’Amèrica precolombina

L'Amèrica precolombina, a "Cronos"

Un viatge a l'Amèrica d'abans de l'arribada de Cristòfor Colom.

"Cronos" emet el primer capítol de "L'Amèrica Precolombina".

El 1492 Cristòfor Colom i unes desenes de mariners arriben per primer cop a Amèrica. En pocs anys, centenars d'europeus s'instal·laran en les terres de l'altra banda de l'Atlàntic i trobaran amb sorpresa que aquells indrets poc tenen a veure amb el paisatge que coneixen a Europa.

No és estrany que els europeus de seguida comencin a parlar d'un Nou Món, perquè realment ho és. Hi ha moltes coses ben diferents del nostre continent: no hi ha blat, per exemple. Allà, sobretot al nord, mengen un altre cereal, el blat de moro. I més cap al sud, cultiven un tubèrcul semblant als nostres naps, però molt més gustós, la patata.

I no hi ha els mateixos animals que aquí, ni ovelles, ni cavalls, ni cabres... No han domesticat els seus porcs i en alguns llocs no fan servir rodes per al transport de les mercaderies.

Europa és aleshores un continent molt poblat, que ha d'explotar la terra per aconseguir prou aliment per mantenir en vida milions de persones. L'espai és limitat, tot al contrari del nou món, on hi ha praderies i selves immenses, que no semblen explotades.

Aquest dilluns, "Cronos" ens trasllada a l'Amèrica d'abans de l'arribada de Colom, a una terra i a unes civilitzacions que no és que estiguessin més o menys endarrerides que les europeus, és que simplement tenien unes condicions ben diferents.

Un documental amb reconstruccions, amb un elevat nivell de producció i amb l'ajut dels millors especialistes en la matèria.



L'Amèrica precolombina (2a part), a "Cronos"

Ni Cristófor Colom ni els seus mariners imaginaven com eren les terres que acabaven de trobar...

"Cronos" emet el segon capítol de "L'Amèrica precolombina".

La història de la conquesta d'Amèrica per part dels europeus comença amb Cristòfor Colom. Però ell i els seus mariners no es podien imaginar mai aquell octubre de 1492 com eren de debò aquelles terres que acabaven de trobar i com transformaria el món aquella troballa.

Pels europeus, Amèrica era com si Déu hagués fet una versió diferent del món que ells coneixien. Tot era diferent i tot era més o menys similar que en el Vell Continent. Hi havia plantes de tota mena, però totes eren desconegudes. I els animals? No es trobaven per enlloc aquells animals que tan bé coneixien els europeus: els porcs, els cavalls, les ovelles... I les persones? Eren diferents, sens dubte: la manera de parlar, l'aspecte, la manera de viure...

Però en la mentalitat dels conqueridors, Amèrica no era un miracle; era un continent verge que s'havia d'emmotllar a la manera de ser dels europeus. Els animals europeus, les plantes europees, els costums europeus van començar a colonitzar aquelles terres immenses. I també els virus i els bacteris europeus, que van fer estralls en els americans.

Aquesta és la història que, aquest dilluns, explica "Cronos". Una història terrible i fascinant al mateix temps, que ens parla molt intensament de com som els humans, de com els nostres prejudicis transformen el medi que ens envolta...

Un documental que va més enllà del que expliquen les seves imatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada