T10 - Jack l'esbudellador. La història definitiva

"Jack l'Esbudellador. La història definitiva", a "Cronos"

Ens acostem a un dels assassins en sèrie més famosos de la història.

"Cronos", l'espai presentat per Enric Calpena que ofereix documentals històrics de gran factura, presenta aquesta setmana els dos capítols de "Jack l'Esbudellador. La història definitiva".

La recerca de qui era és l'objectiu d'un documental fet amb una tècnica depurada i rigorosa de reconstrucció, amb unes imatges que permeten reviure les tenebres i la boira del Londres de finals del segle XIX. L'equip britànic que va produir el documental va aconseguir informació que mai no s'havia trobat fins avui.


Jack l'Esbudellador. La història definitiva", a "Cronos"

"Jack l'Esbudellador. La història definitiva", 1a part

Londres, capital de l'imperi britànic, 1888. Els súbdits de la reina Victòria estan atemorits: un assassí molt cruel campa lliure pels seus carrers. Fins i tot ha gosat escriure una nota a la policia que el busca, i la signa amb un nom terrorífic: Jack l'Esbudellador.

La psicosi que van generar els assassinats brutals d'unes prostitutes del barri de Whitechapel va fer que mai se sabés del cert quants crims va cometre el mateix assassí. La policia de Londres li va atribuir la mort de cinc dones, la majoria mig esquarterades, però el cert és que durant molt de temps bona part de les morts violentes que hi havia a la capital de l'imperi eren atribuïdes a Jack l'Esbudellador.

D'assassins en sèrie ja n'hi havia hagut abans, però a finals del segle XIX a la ciutat més avançada del món la premsa ja tenia un paper clau. Els diaris van començar a competir per veure qui disposava de la millor informació sobre l'assassí, i la policia es va haver d'esforçar per intentar capturar Jack, l'assassí esbudellador.

 


"Jack l'Esbudellador. La història definitiva", 2a part

Qui era Jack l'Esbudellador? Un dels assassins en sèrie més famosos de la història. Poc se sap, fins ara, de la personalitat d'aquest criminal. Se li atribueixen directament cinc assassinats. Entre l'agost i el novembre de 1888, cinc noies que es dedicaven a la prostitució van aparèixer degollades al barri londinenc de Whitechapel. Els crims van ser especialment horribles i sagnants. Diverses víctimes van ser trossejades i torturades.

Però un dia, quan encara no hi havia pistes fiables, l'assassí va deixar de matar. Què havia passat? Mai no es va saber del cert qui havia estat realment Jack l'Esbudellador. La manera de matar, l'obsessió per la sang, el període en què es van cometre els crims... Tots aquests factors van fer assenyalar en aquell moment diversos homes com a possibles assassins. Però cap no va arribar a ser inculpat.

Amb els anys, els investigadors han regirat les antigues proves i han acusat altres homes com a possibles autors dels fets, entre d'altres l'escriptor Lewis Carroll o un membre de la casa reial britànica, el príncep Albert Víctor, però no se n'ha pogut provar mai l'autoria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada