T9 - Guerrers II

La història d'Espàrtac, a "Cronos"

Un gladiador que ha passat a la història per haver dirigit la revolta d'esclaus contra Roma més gran.

"Cronos" emet el capítol de la sèrie "Guerrers" dedicat a "Espàrtac".

Espàrtac, el gladiador, ha passat a la història per haver dirigit la revolta d'esclaus contra Roma més gran.

Roma, segle I abans de Crist. La República romana és pròspera. Els ciutadans gaudeixen del poder, que comença a ser immens, del seu estat. Les mercaderies vénen de l'Orient, de l'Àfrica, fins i tot de les remotes terres de la Gàl·lia. Però tot aquest poder es fonamenta en el treball dels esclaus, éssers humans que per una raó o una altra no tenen cap dret, només el de morir al servei del seu amo.

I entre aquests esclaus, els gladiadors són un cas especial. Espàrtac n'és un. Incapaç de suportar una vida d'humiliació, Espàrtac encapçalarà una revolta d'esclaus que està a punt de destruir Roma. La seva gesta, vint-i-un segles després, encara és recordada. Espàrtac va enfrontar-se amb el millor exèrcit del món en el seu propi terreny i el va derrotar fent servir l'astúcia i l'habilitat.

El seu exèrcit, format per uns 70.000 esclaus fugitius, resisteix durant dos anys els exèrcits professionals enviats per Roma.

El documental de "Cronos" porta l'aventura tràgica d'aquest home, probablement un traci que va ser portat a Itàlia per divertir els romans i que va estar a punt d'acabar amb la gran superpotència de l'antiguitat.

Romans, gladiadors i esclaus, aquest dilluns, a "Cronos".

 


Ricard Cor de Lleó, a "Cronos"

Finals del segle XII. El papa ha convocat una croada per reconquerir Terra Santa. Un dels principals guerrers és Ricard Cor de Lleó, el rei d'Anglaterra.

"Cronos" emet el capítol de la sèrie "Guerrers" dedicat a Ricard Cor de Lleó.

Finals del segle XII. Per tercer cop, el papa ha convocat una croada per reconquerir Terra Santa. Fa ja uns anys que els musulmans han tornat a ocupar Jerusalem i una coalició entre els reis cristians ha de foragitar-los.

Un dels principals guerrers és Ricard Cor de Lleó, el rei d'Anglaterra. Ricard no només haurà de lluitar contra els sarraïns, encapçalats per un dels millors generals de tots els temps, Saladí, sinó que haurà d'afrontar la gran divisió que hi ha en el seu bàndol. Els guerrers francesos, les ordes militars i en general tots els nobles europeus volen protagonisme i no admeten fàcilment que hagin d'obeir algú. A més, al seu país, a Anglaterra, les coses no van bé. El seu germà, Joan sense Terra, està disposat a arrabassar-li el tron durant la seva absència.

Batalles, setges, fam i set... Això és el que espera als croats de Ricard Cor de Lleó. La Tercera Croada passarà a la història com una de les més sagnants i dures, on els episodis de crueltat seran seguits per grans heroïcitats cavalleresques.

I sobre aquests fets, centrats en la vida de Ricard Cor de Lleó, tracta el documental del "Cronos". Veurem l'enfrontament entre els croats i Saladí i assistirem en primera fila a les batalles i a les discussions entre els generals cristians, sempre gelosos del poder dels altres.

Un espectacle fascinant: les croades, a "Cronos".

 


Napoleó, a "Cronos"

Emperador de França, culminador de la Revolució, reformador, un dels més importants generals de la història, tirà....

"Cronos" emet el capítol de la sèrie "Guerrers" dedicat a Napoleó.

Napoleó és un dels grans personatges de la història. Emperador de França, culminador de la Revolució, reformador, un dels més importants generals de la història, tirà...

Als 24 anys, Napoleó Bonaparte estava molt lluny encara de tot això. La França revolucionària ha de lluitar contra els exèrcits de mig Europa. El seu port més important al Mediterrani, Toló, està ocupat pels britànics. Si els francesos no recuperaven Toló, la Revolució moriria estrangulada.

Napoleó, un jove oficial d'artilleria, va aconseguir que li deixessin dirigir els canons que bombardejaven les defenses angleses. Però disparant unes bateries de canons no s'arriba gaire lluny, i Napoleó va idear una estratègia per trencar la resistència. Per tirar endavant necessitava no tan sols geni militar sinó també habilitat política. Per primera vegada, el petit oficial mostrarà la seva gran capacitat de maniobra en tots dos terrenys.

El documental de "Cronos" ens fa acompanyar Napoleó durant el setge de Toló. Vivim amb ell l'angoixa i les intrigues que estan a punt de dur-lo a la guillotina i que, en canvi, el portaran pel camí del poder. Comprendrem a través del documental el geni retorçat d'aquell home, les seves influències familiars i com a la guerra el pitjor l'enemic no sempre vesteix un uniforme diferent.

Aquest dilluns, un "Cronos" molt entretingut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada