T11 - La màfia roja III

La sèrie documental "La màfia roja" ("Red Mafia")

Mirant-ho des de fora, sembla que la corrupció sigui una malaltia crònica que afecta la societat russa. Com i quan va començar? Es tracta d'un fenomen de l'era moderna o d'un mal que s'arrossega de fa dècades o fins i tot segles?  

Aquesta sèrie documental aprofundeix en alguns dels escàndols de corrupció més sonats a l'antiga Unió Soviètica. Està basada en la recerca d'arxiu a càrrec d'un grup de redactors del projecte que van investigar els autèntics motius que van provocar els escàndols més infames i tot sovint més ben amagats del país. Alguns dels fets que van sortir a la llum al llarg del procés es faran públics per primera vegada a través del programa. Es poden establir paral·lelismes amb el que està succeint avui dia?

Cada episodi presenta casos individuals de subjectes que segueixen el seu propi i únic model a l'hora d'enriquir-se il·legalment. Les històries són narrades per testimonis oculars, les vides dels quals es van veure directament afectades pels esdeveniments: investigadors, agents, informadors, criminals, familiars dels acusats. Tots els episodis inclouen una descripció del rerefons històric i de l'esperit de l'època.

"Red Mafia" ofereix una visió ben particular de la vida a la Unió Soviètica i ens ajuda a comprendre l'ús i l'abús de poder en detriment del conjunt de la població.


La corrupció a l'antiga URSS, a "Cronos"

La corrupció a l'antiga URSS, a "Cronos"

El programa emet dos capítols de "La màfia roja", una sèrie que aprofundeix en alguns dels escàndols de corrupció més sonats a l'antiga Unió Soviètica.

"Cronos" emet dos capítols de "La màfia roja", una sèrie documental que aprofundeix en alguns dels escàndols de corrupció més sonats a l'antiga Unió Soviètica.

"El KGB contra el ministeri de l'interior"

En els anys d'estancament polític durant el règim de Bréjnev, les dues principals forces del sistema polític de l'URSS s'embranquen en una exemplar batalla encoberta que implicarà Nikolai Shchelokov, ministre de l'Interior, i Iuri Andròpov, el poderós cap del KGB.

Un mes després de la mort de Bréjnev i de l'arribada al poder d'Andròpov, Shchelokov és destituït com a conseqüència d'una impressionant sèrie d'acusacions delictives. Un decret del Soviet Suprem l'inculpa d'abús de poder i li retira el rang militar de general soviètic.

La labor de recerca de la Lubianka, la seu central del KGB, havia donat molts fruits. Quedaven així exposades les activitats més il·lícites de la milícia russa i de l'aparell policial: suborns, desfalcs i ocultació de delictes. El sistema de corrupció arribava fins als més alts càrrecs del Ministeri de l'Interior. El mateix ministre, Nikolai Shchelokov, va tenir múltiples possibilitats d'enriquir-se durant l'exercici del seu mandat.

 


"La màfia de l'exèrcit"

Al maig del 1945 arriba el moment tan esperat pels soldats i els oficials soviètics: és hora de rebre les recompenses de guerra. Els constructors de la divisió militar DPS#5 no en queden al marge. Més de 400 persones que van servir sota la supervisió de Nikolai Pavlenko, el comandant de la DPS#5, obtenen ordres, medalles, trofeus i generoses bonificacions en efectiu. La majoria d'ells, però, no són conscients que la divisió a la qual van servir mai va existir oficialment.

Nikolai Pavlenko era un desertor que va crear aquesta organització fictícia, anomenada "Upravlenie Voennykh Rabot" ("Departament de Constructors de Guerra") o UVR, l'any 1942. Va aconseguir ascensos alhora que saquejava propietats del govern, tot beneficiant-se dels recursos assignats a la seva unitat. D'una petita agrupació militar, l'UVR va arribar a convertir-se en una poderosa organització, amb 20 branques en les regions occidentals de l'URSS.  

Com va poder existir una organització d'aquestes característiques sota el sever sistema de control de l'estalinisme? Sembla que alguns subordinats de Leónid Bréjnev en saben la resposta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada