T10 - Per Atenes

Les guerres perses, a "Cronos"

El punt de partida de l'hegemonia d'Atenes a l'Egeu.

"Cronos", l'espai presentat per Enric Calpena que ofereix documentals històrics de gran factura, torna aquesta tardor amb l'emissió del documental francès "Per Atenes". Dirigit per Fabrice Hourlier i transmès pel canal Arte al novembre del 2012, és un docudrama dedicat a les guerres perses.

El documental traça el progrés de les guerres mèdiques, un gran conflicte que enfronta els antics grecs als perses de l'imperi aquemènida al segle V abans de Crist. El documental alterna les entrevistes amb historiadors de l'antiguitat i les seqüències de reconstrucció on els actors parlen en grec antic i persa. La primera part, "Victòria a Marató", torna sobre les passes de la primera guerra, que enfronta l'exèrcit del rei persa Darios a les ciutats de la Grècia central, en particular Atenes, amb un tractament especial de la victòria grega en la batalla de Marató. La segona part, "Divina Salamina", relata la segona guerra, en la qual el rei Xerxes intenta envair Grècia, i descriu, en particular, la victòria dels atenesos a la batalla de Salamina.

"Victòria a Marató"

Els perses envaeixen Grècia! El vast exèrcit de Darios el Gran acampa a les terres altes. Enormement superats en nombre, els grecs debaten desesperadament l'estratègia. Lluitar o no lluitar?

Lluiten. I la batalla de Marató és èpica: 10.000 grecs contra 50.000 soldats de tot l'Imperi Persa. La superior disciplina grega, l'experiència i la tàctica burlen l'exèrcit persa, difícil de manejar. Després, Darios es retira al mar i posa rumb a Atenes. El seu pla és aixafar el bressol de la democràcia, mentre que el seu exèrcit es troba indefens, encara a Marató.

Però Pheippides corre veloç cap a Atenes per lliurar la notícia de la victòria. Una cursa d'infart s'inicia entre els dos exèrcits. Qui arribarà primer a Atenes? La flota persa arriba just quan l'exèrcit grec, esgotat, ho fa. El món conté la respiració per un moment dolorós. Llavors, finalment, Darios accepta l'inimaginable: la derrota.

 


"Divina Salamina"

Xerxes, fill de Darios, està de tornada a Grècia per venjar el seu pare. Ha capturat Atenes i té plans per aixafar tot Grècia. Se sotmetran, els grecs, a la seva voluntat?

El general Temístocles, un guerrer de renom, es nega a permetre la pèrdua d'Atenes. La seva estratègia consisteix a portar la batalla al mar i enganyar l'enorme flota persa conduint-la a l'estret de Salamina.

Mentrestant, Xerxes, sentint la victòria a tocar, se situa dalt d'un turó per veure les seves forces aixafar l'enemic. Però els mars aviat es tornen vermells amb la sang dels perses caiguts mentre Xerxes contempla l'horror. Testimoni de la derrota, se'n va per no tornar mai més. I els grecs celebren el triomf de la democràcia sobre la tirania.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada