T10 - El preu de la pau

L'Alemanya del 1918, a "Cronos"

El programa d'Enric Calpena fa un retrat de la situació interna del país després de la derrota a la Guerra Mundial.

"El preu de la pau", a "Cronos"

"Cronos", el programa de documentals històrics que presenta i dirigeix Enric Calpena, s'acosta aquesta setmana a l'Alemanya de després de la Primera Guerra Mundial en una sèrie de dos capítols elaborada per la televisió bavaresa que retrata com va viure el país els dos primers anys de la postguerra.  

El primer capítol, "El preu de la pau", que s'emet aquest diumenge, situa el repàs dels esdeveniments al 1918. Alemanya viu una situació desesperada. Perdran la guerra i la derrota provoca una revolució interna i una lluita aferrissada.

Els últims dies abans de la rendició, els militars alemanys i la monarquia van maniobrar per mirar de culpabilitzar de la derrota un pretès enemic interior, els comunistes. Mentre es negociava l'alto el foc definitiu, la revolta de molts sectors populars avançava cap a la revolució. Els mariners de l'Armada es van amotinar i als carrers de Berlín van començar a aparèixer homes armats.

Aquest ambient de caos, de tensió, de conflicte intern que porta cap a una guerra civil, és el que narra el documental, elaborat a partir de dietaris i escrits dels protagonistes dels fets i de la reconstrucció dels escenaris d'aquella etapa convulsa.

La setmana vinent, "Cronos" avançarà el calendari fins el 1919,  per recordar les negociacions del Tractat de Versalles i com les van viure els dirigents alemanys i la seva població.



L'Alemanya del 1919, a "Cronos"

El programa d'Enric Calpena fa un retrat de la situació interna del país després de la derrota a la I Guerra Mundial.


"Cronos", el programa de documentals històrics que presenta i dirigeix Enric Calpena, s'acosta aquesta setmana a l'Alemanya de després de la Primera Guerra Mundial en el segon capítol d'"El preu de la pau", una sèrie de la televisió bavaresa que retrata com va viure el país els dos primers anys de la postguerra.

En el segon capítol, Alemanya està a punt de caure en una guerra civil. Molts sectors revolucionaris s'emmirallen en la nova Unió Soviètica. Volen un país més just, farts de les classes dirigents i dels militars que han portat a una catàstrofe no només Alemanya sinó tot Europa.

Però també hi ha molts sectors de la població que consideren que la guerra s'ha perdut no pas per la ineficàcia i la corrupció militar, sinó precisament a causa dels comunistes, a qui consideren uns traïdors. La violència anirà creixent. Tots dos bàndols estan fortament armats i els morts se succeeixen. Però, de mica en mica, els militars aliats amb els socialdemòcrates s'aniran imposant a sang i foc gràcies a una repressió terrible i cruel.

Aquella república amb capital a Weimar, que havia nascut de les cendres d'un imperi autoritari, encarava un futur negre. Una Alemanya derrotada, dividida, on les forces de la dreta més extrema acabaven d'aconseguir imposar-se per la violència, estava emprenent el camí que tretze anys més tard la duria fins al nazisme.

Aquest camí terrible és el que mostra aquest documental alemany que retrata de manera minuciosa aquells primers mesos de la República de Weimar. Un documental rigorós, ben ambientat i ben interpretat, que convida a conèixer una història gairebé desconeguda.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada