T11 - Vides reals, guerra real

"Vides reals, guerra real", a "Cronos"

Joves soldats que van participar en la Primera Guerra Mundial són els protagonistes de "Vides reals, guerra real", una sèrie documental de la BBC

Una imatge del documental "Vides reals, guerra real"

"Vides reals, guerres reals" ("Our World War") és una espectacular sèrie de tres capítols, produïts per la BBC, en què els protagonistes són joves soldats britànics que van participar en la Primera Guerra Mundial. Tres històries de tres batallons reconstruïdes a partir de les cartes i els diaris escrits per aquests soldats: "El primer dia" ("The first day"), sobre el batalló dels Fusellers Reials a la batalla de Mons; "El batalló dels col·legues" ("Pals"), un regiment format per una colla d'amics voluntaris, i "La màquina de guerra" ("War machine"), un batalló a bord d'un tanc a la batalla d'Amiens.


El primer dia

La Primera Guerra Mundial ja ha esclatat, però els soldats britànics encara no han entrat en combat. A Mons, una ciutat envoltada de ponts, s'hauran d'enfrontar a les tropes alemanyes, més nombroses. L'estrena dels britànics en la guerra no podria ser pitjor.



El batalló dels col·legues

"Vides reals, guerra real", a "Cronos"

El 1916, els camps de batalla de la Primera Guerra Mundial ja no enganyen ningú. La guerra ha perdut tot el romanticisme que hauria pogut tenir en algun moment al pensament dels que hi lluitaven. El fang, el dolor i la crueltat són els amos i senyors del camp de batalla.

La Gran Bretanya, que al principi de la guerra havia confiat només en un exigu exèrcit professional, ha començat a reclutar joves treballadors per anar al front; són els anomenats "batallons d'amics", formats per col·legues de feina i amics de barri. A tot el país, grups de joves amics i familiars s'allisten al mateix temps i són destinats a lluitar junts. I, tal com va anar la guerra, a morir junts.

Aquest és el cas real que els oferim avui a "Cronos". Uns administratius de Manchester decideixen allistar-se per combatre plegats. Una vegada arribats a terres de França, a prop del riu Somme, la seva visió de la guerra quedarà sotraguejada davant la implacable cruesa del combat i la injustícia de la vida militar.



La màquina de guerra

"Vides reals, guerra real", a "Cronos"

Els últims mesos de la Primera Guerra Mundial, la tecnologia de la destrucció ha avançat molt. Som al 1918, i els exèrcits, les tàctiques militars i les armes que s'enfronten en aquell moment poca cosa tenen a veure amb les que van xocar per primera vegada a mitjans de 1914, quatre anys abans.

Un dels símbols d'aquest canvi de model bèl·lic és el tanc. A meitat de la guerra, el 1916, els primers tancs havien entrat en acció, amb uns resultats més aviat minsos. Però, a mitjans de 1918, els tancs, especialment en el bàndol aliat, havien adquirit una potència de foc i una mobilitat que els feia uns adversaris temibles en la batalla.

Després de l'última gran ofensiva alemanya de la primavera, durant l'estiu, els aliats van planejar un avanç amb una nova tàctica, el desplegament de carros de combat seguits d'infanteria. Aquesta nova manera de combatre es va provar en la batalla d'Amiens i el resultat va ser un èxit, malgrat les destrosses que hi va haver en els tancs.


  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada