T12 - Aula 70, els nois de la Via Júlia

"Cronos" estrena "Aula 70, els nois de la Via Júlia"

Tres joves científics italians van salvaguardar la feina d'anys de recerca científica de les bombes dels nazis


Una escena d'"Aula 70, els nois de la Via Júlia"

"Aula 70, els nois de la Via Júlia".

Roma, estiu de 1943. Tres homes joves empenyen un carretó atrotinat a través dels carrers d'una ciutat encara sota la commoció del bombardeig que acaba de tenir lloc. En el carretó, sota unes mantes militars i empaquetat de la millor manera possible en caixes de fusta, hi ha un delicat aparell experimental que ha escapat a la destrucció.

Uns dies abans, mil tones de bombes han caigut sobre Roma. A la Universitat, tres joves investigadors -Ettore Pancini, Oreste Piccioni i Marcello Conversi- tenen la intenció de salvaguardar la feina d'anys de recerca científica, protegint el seu valuós equip d'investigació de nous atacs: han de portar-lo a un altre lloc, a una zona més segura de la ciutat. I així, carreguen tot el material en un carretó i el transporten al Liceu Virgili, un lloc més segur en aquella "città aperta" per la seva proximitat a la basílica de Sant Pere del Vaticà.

En veure'ls passar pels carrers de Roma, suats, demacrats pel cansament i amb aspecte de venedors ambulants, enmig d'una situació que pot semblar fins i tot simpàtica, prenem consciència del drama que els suposa salvar el tresor científic del físic italià Enrico Fermi, que el 1938 havia estat guardonat amb el Premi Nobel de Física. Va ser aquest fet, l'elecció de continuar la seva investigació tot i la guerra cada vegada més devastadora i l'amenaça de la detenció i la tortura per part dels nazis, el que va fer possible que un dels descobriments científics més importants del segle XX, sobre la física de les partícules, acabés veient la llum.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada