"Lluís XVI, l'home que no volia ser rei", a "Cronos"
El programa d'Enric Calpena ens descobreix com es va generar la Revolució Francesa.
"Lluís XVI, l'home que no volia ser rei" (1a part)
"Lluís XVI, l'home que no volia ser rei", a "Cronos" |
Lluís XVI no va ser, ni de bon tros, el pitjor rei de la història de França. Els revolucionaris francesos el van acusar de ser el principal instigador dels abusos que el poble havia viscut. Però el cert és que Lluís XVI va ser un home benintencionat, però feble i amb poc criteri polític. La seva indecisió, la seva personalitat poc definida, el van condemnar.
Lluís no havia d'haver estat rei, li tocava en primer lloc al seu pare, i, si no, al seu germà gran. Però tant el seu pare com el seu germà van morir abans d'hora i Lluís va ser coronat rei de França. Des del principi del regnat, Lluís serà molt conscient que la monarquia està en la corda fluixa. El país està en una situació econòmica molt precària, en bona mesura a causa dels abusos dels més poderosos. Qualsevol tímid intent de reformar aquesta situació veurà una oposició tan radical que farà recular Lluís XVI i els seus ministres. És una cursa que sembla imparable cap al desastre.
I tot això succeeix enmig de la gran esplendor de la cort de Versalles, un palau que en el darrer quart del segle XVIII es veurà magnífic, just abans de la revolució que sacsejarà els fonaments de França. Cortesans, ministres, aristòcrates, la mateixa reina... Tothom conspira i vetlla pels seus interessos, sense preocupar-se de les conseqüències dels seus actes. Només el rei, amb més bona intenció que habilitat, intenta salvar la terrible situació.
Aquesta història és la que explica "Cronos" en un documental francès extraordinàriament ben fet, rodat al mateix Versalles i que ens permet entendre molt millor com es va generar la Revolució Francesa, un dels esdeveniments més importants de la història.
"Lluís XVI, l'home que no volia ser rei" (2a part)
"Lluís XVI, l'home que no volia ser rei", a "Cronos" |
A França s'acosta la revolució, però els aristòcrates creuen que la solució de tots els problemes del país passa per augmentar encara més els privilegis dels poderosos. Com més diners tinguin els que ja en tenen molts, millor, perquè així podran gastar més, diuen. I a més, com més privilegis tinguin els aristòcrates, més els respectaran les classes baixes.
Aquest cinisme, sense que cap d'ells s'ho pugui imaginar, els està acostant pas a pas cap a les guillotines que ja s'estan construint. Lluís XVI, el rei, se sent impotent. Ell és un home conservador, però entén que s'han de canviar moltes coses per evitar que França s'enfonsi. A més, els esdeveniments internacionals encara han apropat més l'hora del desastre. El suport de França als rebels nord-americans està resultant massa costós. Encara que l'objectiu d'afeblir els britànics s'està aconseguint, el preu que s'ha de pagar és excessiu per a les arques ruïnoses de França.
En el documental assistim a aquesta voràgine d'intrigues, aquesta espiral que està portant tots aquells aristòcrates a ser devorats per la revolució. El documental, fet amb un rigor i amb un luxe excepcional, ens mostra aquells darrers anys de la vida a la cort de Versalles, cada cop més cega i sorda davant del món que s'està enfonsant al seu voltant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada