"Berlín 1961", a "Cronos"
Quan s'aixeca el mur de Berlín, quatre joves han de prendre una decisió que tindrà conseqüències per a tota la vida: acceptar la separació de la ciutat o tractar de travessar la frontera d'alguna manera. Aquells estudiants, llavors separats pel mur i avui septuagenaris, van mantenir el contacte al llarg dels anys i des de la caiguda del mur tornen a reunir-se regularment.
"Berlín 1961", a "Cronos" |
En l'últim dia de classe, el juliol de 1961, i amb els exàmens finals acabats, quatre amics es diuen adéu, com cada any: "Fins després de les vacances!". Durant cinc anys han anat a classe junts i s'han fet amics.
Però aquell estiu Europa es divideix en dos blocs de poder. A Alemanya, la divisió s'executa a través de la ciutat de Berlín, amb l'inici de l'aixecament del mur a partir del 13 d'agost. Els sistemes en conflicte xoquen i cada meitat de la ciutat pertany a una potència mundial. Pels berlinesos, la ciutat sencera continua sent un tot i, de fet, mig milió de persones van d'un costat a l'altre cada dia. Entre aquestes persones, hi ha Rüdiger, Eva, Christian i Heidi, que no poden anar a l'escola secundària a l'est i han d'anar a una "ostklasse", una escola al Berlín Occidental a la qual també assisteixen nens del Berlín Oriental.
Berlín és una ciutat amb 81 punts d'encreuament de fronteres, una ciutat amb dues monedes, una ciutat en què creuar el camí no vol dir canviar només de país, sinó també de sistema polític. Els controls fronterers són una rutina diària per als joves i la curiositat de la guerra freda forma part de la vida dels estudiants de l'escola de Kepler.
A partir de l'alçament del mur, cadascun d'aquests quatre joves s'enfronta a la decisió que han de prendre en poques hores: acceptar la separació o tractar de travessar la frontera d'alguna manera? Els esdeveniments de finals de l'estiu de 1961 tenen conseqüències duradores en aquells estudiants avui septuagenaris, que van mantenir el contacte al llarg dels anys i que des de la caiguda del mur tornen a reunir-se regularment.
La pel·lícula "Berlín 1961" ("Die classe - Berlin 61") és la història d'aquella classe i un reflex de l'absurd de la guerra freda i de les contradiccions de l'època, unides en aquest microcosmos de quatre joves estudiants.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada