T12 - La Biblia del rei Jaume. El llibre que va canviar el món

"Cronos" estrena "La Bíblia del rei Jaume I"

Una pel·lícula que segueix Jaume I des del seu naixement fins a la seva última ascensió al tron anglès

Un fragment del cartell de "La Bíblia del rei Jaume I"


La Bíblia del rei Jaume va contribuir a donar forma a l'idioma anglès, va inspirar pensament polític i religiós durant generacions i, possiblement, va canviar el món. La pel·lícula "La Bíblia del rei Jaume I" ("KJB: the book that changed the world") porta aquesta història a la pantalla en una dramatització de gran nivell, que té un dels seus grans atractius en la conducció d'un gran amfitrió com és l'actor John Rhys-Davies ("El senyor dels anells" i "Indiana Jones"), conegut per una gran veu i per la seva energia i vigor narratius.

El film fa un recorregut històric pels anys anteriors a 1611 i pel panorama polític i religiós a què s'enfronta el nou rei, seguint Jaume I des del seu naixement fins a la seva última ascensió al tron anglès i amb una especial atenció al paper que la seva edició de la Bíblia jugaria en l'estratègia per unificar el territori, políticament i religiosament. 

El director i productor Norman Stone fa un excel·lent treball quant a la recreació de l'estil de vida jacobí d'Anglaterra, amb tot el seu encant. Rodat a Anglaterra i Escòcia, la pel·lícula es passeja per l'Abadia de Westminster i per l'Oxford College, escenaris reals on els traductors de l'obra van treballar en el seu encàrrec. La fotografia, els paisatges, els temples religiosos i la qualitat del vestuari donen una gran força evocadora a la dramatització.

"La Bíblia del rei Jaume I" se centra, sobretot, en la transcendental edició del llibre i en el context històric en què va tenir lloc, sense entrar a fons en el seu gran impacte futur. Tot i que puritans i anglicans van treballar colze a colze en els diversos grups de traducció, cal assenyalar que els puritans estaven en clara minoria. I sense deixar de reconèixer la importància que té l'obra per als cristians, la docuficció està pensada per a un públic més ampli.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada