T12 - El complot de la pólvora

"Cronos" estrena "El complot de la pólvora", sobre Guy Fawkes

La verdadera història de Guy Fawkes, esdevingut el símbol d'Anonymous

Una imatge del documental "El complot de la pólvora"


"El complot de la pólvora"

Els conspiradors de la pólvora eren un grup de tretze joves cavallers catòlics, liderats per Guy Fawkes, que volien liquidar d'un sol cop tota la classe dirigent anglesa i protestant. El pla era fer volar amb pólvora el palau de Westminster, a Londres, el dia que es constituïa la cambra, just en el moment en què hi havia tota la classe política a dins.

El cop va ser frustrat la nit del 5 de novembre del 1605, gairebé en l'últim moment, quan Fawkes ja es dirigia amb unes metxes a encendre la pólvora, descobert, entre altres raons, per les indiscrecions d'un dels membres del grup, que van permetre saber tots els detalls del pla dels conspiradors.

Fawkes, un cop detingut, va ser interrogat, i la transcripció del que va dir és la base de la pel·lícula "El complot de la pólvora" ("Gunpowder plotters: in their own words"), la primera dramatització d'aquells fets feta a partir de les seves pròpies paraules, que expliquen tots els secrets d'una conspiració tramada al llarg de divuit mesos. Una informació privilegiada i molt detallada sobre una història èpica de fe catòlica, fanatisme, persecució i traïció.  

Al Regne Unit, la nit del 5 de novembre és la "nit de Guy Fawkes", en què els britànics commemoren amb focs artificials la conspiració d'aquell grup de catòlics que es van sentir ofesos per les lleis de l'Anglaterra protestant i per la forma en què l'Estat s'havia tornat contra ells, multant-los o expropiant-los les terres si no assistien als oficis protestants.

La figura de Guy Fawkes ha estat molt popularitzada per la màscara dissenyada per l'il·lustrador David Lloyd que duu el protagonista de la pel·lícula "V de Vendetta" i que després s'ha convertit en el símbol del grup activista Anonymous.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada