T4 - Bismarck, canceller i dimoni

"Cronos" destapa la part més fosca d'Otto von Bismarck

"Cronos" presenta un documental que s'endinsa en la figura d'Otto von Bismarck, el pare de la unitat alemanya, i en destapa les parts més desconegudes.

La figura d'Otto von Bismarck, a "Cronos"
La figura d'Otto von Bismarck, a "Cronos"
El programa del 33 "Cronos", que ofereix els millors documentals històrics de producció internacional, presenta el primer dels dos capítols de "Canceller i dimoni".

Otto von Bismarck, el "canceller de ferro", va ser el pare de la unitat alemanya i el fundador de l'estat del benestar. L'any 1871, després de la batalla de Sedan i de l'establiment de l'Imperi Alemany, Bismarck va ser nomenat primer canceller del Reich. Va demostrar ser un mestre del joc tàctic de poder. Va establir amb destresa, tant pel que fa a la política interior com a l'exterior, un sistema d'aliances i pactes per estabilitzar l'equilibri de poder a Europa i assegurar les fronteres de l'Imperi que acabava de néixer. Internament, va aplicar una política de benestar social progressiva i va instaurar assegurances legals en cas d'accident i malaltia. El "canceller de ferro" va ocupar el seu càrrec fins el 1890, gairebé vint anys.

Però... quina és la història que s'amaga darrere aquest home? A través d'elaborades reconstruccions, aquest documental presenta l'altre Otto von Bismarck: el que sobresortia com a estudiant de Dret no tant pels seus resultats acadèmics com per la seva petulància i les seves gresques. I aquell que, endeutat fins al coll, va haver de tornar a viure amb els pares a Pomerània sense poder acabar la formació. Va ser només gràcies als excel·lents contactes polítics de la seva dona que Bismarck va aconseguir un lloc com a suplent en el primer Landtag (parlament) general de Prússia a Berlín. En les últimes èpoques no va conèixer la moderació en les ganes de menjar i beure alcohol. Un cop jubilat, Bismarck es va retirar a la seva residència de camp, a prop d'Hamburg. Allà és on va escriure les seves memòries, tot un èxit de vendes. Finalment va morir el 30 de juliol del 1898 a causa d'una pneumònia.



Les lluites internes a l'Alemanya de Bismarck, a "Cronos"

Els últims anys que Otto von Bismarck va exercir de canceller, l'unificador de l'Alemanya moderna va haver de lluitar acarnissadament contra els qui li qüestionaven el poder.

El programa del 33 "Cronos", presenta el segon dels dos capítols dedicats a Bismarck.

Otto von Bismarck, el canceller de la nova Alemanya. Són les darreres dècades del segle XIX i la mà fèrria d'aquest home ha aconseguit fer néixer el seu país, que abans estava desunit, i obtenir el respecte de tot el món.
Fora d'Alemanya, les maniobres diplomàtiques de Bismarck aconsegueixen que el Reich sigui la primera potència continental. Però dins del seu país, la situació no és tan senzilla. El seu conservadorisme extrem va en contra dels nous aires que es respiren a Europa. I el nou emperador alemany, el kàiser Guillem II, és un jove que no es deixa manar pel vell canceller.

Bismarck, durant molts anys, lluitarà acarnissadament contra els seus enemics polítics, que primer són els catòlics, després seran els socialdemòcrates i, al final, bona part de tota la societat alemanya. Ell, acostumat a manar sense contemplacions, es veurà abocat de mica en mica a la solitud política i personal.

1 comentari: