T4 - Marc antoni i Cleopatra - La batalla d'Actium

Batalla d'Àccium (31 aC) (extret de la Viquipèdia)


La segona batalla naval d'Àccium o Àctium es va produir el 2 de setembre de l'any 31 aC, entre les flotes de Gai Juli Cèsar Octavià, futur August, dirigida per Agripa i la de Marc Antoni i la seva aliada Cleopatra, davant el golf d'Ambràcia i el promontori d'Àccium. La batalla va acabar amb la victòria absoluta d'August i la fugida d'Antoni i Cleopatra.

La propaganda oficial d'August, unida a la negligent actuació d'Antoni, a la seva aliança amb la reina Cleopatra i a la deserció i fugida dels cònsols i 300 senadors partidaris d'Antoni aquell any31 aC, provocaren l'esclat de les hostilitats entre ambdóstriumvirs.

Castro Battle of Actium.jpg
"La datalla d'Àccium per Lorenzo A. Castro, pintat el 1672."

Octavià i Agripa portaren llurs tropes a l'altre costat de l'Adriàtic, evitant que el conflicte armat arribés a Itàlia. Amb la victòria naval aconseguiren tallar les línies de subministre de l'exèrcit d'Antoni a través del Golf d'Ambràcia.
A la desesperada, Antoni va cercar endebades la confrontació per terra, que l'hagués estat favorable, mentre s'anava produint la deserció en gran escala dels prínceps orientals que el recolzaven, d'una part de l'exèrcit (descontent i mal alimentat) i dels senadors que tampoc veien amb bona cara l'ascendència de Cleopatra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada