T3 - Nuremberg: els nazis a judici

"Cronos" emet un documental dedicat a Albert Speer, l'arquitecte de Hitler

"Cronos" ofereix el primer capítol d'una minisèrie de la BBC, dedicat als judicis dels nazis a Nuremberg, se centra en la fosca figura d'Albert Speer.

Albert Speer, arquitecte de Hitler
Albert Speer, arquitecte de Hitler
El primer capítol de la sèrie 'Nuremberg: els nazis a judici', dedicat a Albert Speer, arquitecte de Hitler.

Això va passar a la ciutat de Nuremberg. Els guanyadors de la Segona Guerra Mundial van portar a judici els principals dirigents nazis que van poder ser detinguts.

N'hi havia dos que destacaven per sobre dels altres: Hermann Goering, el número dos del règim, antic cap de la Luftwaffe, drogoaddicte i corrupte. I l'altre era Albert Speer, arquitecte de Hitler i antic ministre nazi d'armaments durant la guerra.

Goering es va mostrar desafiant, gens penedit d'haver contribuït a la matança de seixanta milions de persones. Speer, en canvi, va reconèixer la seva responsabilitat, encara que segons ell no va participar en cap acte que provoqués directament la mort de ningú.

Aquest judici, el més important del segle XX, ha estat tractat magistralment en una minisèrie de la televisió britànica, la BBC, que "Cronos" els ofereix. En aquest primer episodi se centra en la figura de Speer. Era un tècnic honest que va servir l'horror nazi? O més aviat era un hipòcrita que mostrava una cara amable per escapar-se de l'execució? Dos episodis que no es poden perdre...



"Cronos" emet el segon capítol de la sèrie "Nuremberg: els nazis a judici"

Segon capítol de la sèrie "Nuremberg: els nazis a judici", dedicat a Hermann Goering, successor de Hitler.

Hermann Goering a Nuremberg
Hermann Goering a Nuremberg
Aquest és Hermann Goering, el successor de Hitler quan el Führer es va suïcidar, al final de la Segona Guerra Mundial. Goering va ser el principal nazi capturat i jutjat pels aliats durant els judicis de Nuremberg, que van començar pocs mesos després d'acabada la guerra.

Goering era el més simpàtic i extravertit dels dirigents nacionalsocialistes. Però també era un toxicòman, que es distingia pel seu grau de corrupció dins d'un règim corrupte, i va ser el fundador de la Gestapo, la policia secreta del règim, responsable directa de desenes de milers d'assassinats.

Davant dels magistrats de les potències aliades, Goering es va mostrar tal com era: brillant i ocurrent en moltes respostes; cruel i desagradable quan el que es deia no li agradava, i fanàtic i messiànic en la seva concepció del món i de la guerra.

La televisió pública britànica, la BBC, ha produït aquest episodi dedicat al judici dels jerarques nazis a Nuremberg. Poques vegades s'ha pogut veure amb tant de rigor el judici més famós i més important del segle XX. Una lliçó d'història i una de les grans superproduccions de la pantalla.



El judici a Hess, a "Cronos"

El capítol de la sèrie "Nuremberg: els nazis a judici", se centra en la histriònica figura de Rudolf Hess, el líder nazi que havia de succeir Hitler i que desconcertava tothom amb els seus canvis de comportament.

Rudolf Hess
Rudolf Hess
"Cronos", el programa dedicat a l'emissió dels millors documentals d'història de producció internacional, presenta el tercer capítol de la sèrie "Nuremberg: els nazis a judici", dedicat a Rudolf Hess.

Hess, el que havia de ser successor de Hitler, va ser el dirigent nazi més estrafolari i histriònic de tots. Va participar plenament en la política criminal del nacional socialisme, però va fer un acte que va desconcertar tothom, nazis i aliats: en el segon any de guerra, va agafar un avió tot sol i va fugir a la Gran Bretanya on va dir que volia negociar la pau amb l'imperi britànic.

Hitler no li havia donat permís i, de fet, els britànics no se'l van creure en absolut. Però potser aquest gest el va fer afrontar el judici de Nuremberg amb més possibilitats que la majoria d'acusats.

Aquesta sèrie de la BBC dedicada als judicis de Nuremberg que "Cronos" ofereix, se centra aquest dimecres en la figura de Hess. Estava boig o només ho aparentava? N'era conscient, dels seus actes? Va contribuir decisivament a les grans matances de jueus del final de la guerra, quan ell ja era presoner a Anglaterra?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada