T2 - L'autèntica llegenda de la torre Eiffel

L'autèntica llegenda de la Torre Eiffel, a "Cronos"

"Cronos" emet la primera part del gran documental "L'autèntica llegenda de la torre Eiffel", un projecte que, tot i les dificultats, va superar tots els entrebancs de finals del segle XIX.

"Cronos", presenta la primera, de les dues parts, de la producció "L'autèntica llegenda de la torre Eiffel".

EPISODI 1

Un segle després del començament de la Revolució Francesa, la torre Eiffel era inaugurada com la gran atracció de l'Exposició Universal. Era un esdeveniment majúscul. Un any abans se n'havia celebrat una a Barcelona, però les autoritats franceses volien anar molt més enllà, volien que París esdevingués la capital del món. Per aquesta raó uns anys abans van convocar un concurs per a la construcció d'algun edifici emblemàtic. El projecte més estrafolari, sens dubte, va ser el presentat pel famós enginyer Gustave Eiffel, un personatge extraordinari conegut internacionalment.

La torre que ell s'imaginava semblava una bogeria. Havia d'arribar a 300 metres d'alçada, s'havia d'aixecar al costat del riu Sena i, a més, la pressió que hauria de suportar el terra havia de ser menor que la que fa un home assegut a una cadira. A més, s'havia de construir en poc més de dos anys.

El projecte de la torre va vèncer nombroses dificultats, des de descobrir que el terra estava foradat i negat per l'aigua del Sena fins a les dificultats polítiques, passant per la conflictivitat amb els obrers que construïen el meravellós monument. A més, no podia ser una torre gaire cara, perquè s'havia de desmuntar passats vint anys de l'Exposició.

Tot ho va superar Eiffel, i això ho veurem en aquest primer capítol d'un documental francès, amb un treball d'ambientació i de grafisme que ens farà tornar sense dificultats a aquells anys daurats de finals del segle XIX.



L'autèntica llegenda de la Torre Eiffel, aquest dijous, a "Cronos"

Aquest dijous, "Cronos" emet la segona part del gran documental "L'autèntica llegenda de la torre Eiffel", un projecte que, tot i les dificultats, va superar tots els entrebancs de finals del segle XIX.

"Cronos", presenta la segona, de les dues parts, de la producció "L'autèntica llegenda de la torre Eiffel".

EPISODI 2

La construcció de la torre Eiffel, l'edifici més emblemàtic del segle XIX va ser tan complicada com es veurà en aquest documental. Les dificultats tècniques a superar eren immenses, però el resultat va deixar astorats a tots aquells que van contemplar aquella meravella de l'enginyeria humana.
"El projecte de la torre Eiffel"
En el segon capítol de "L'autèntica llegenda de la torre Eiffel" es veurà la culminació del projecte i l'atzarosa vida que va afrontar Eiffel. La torre va néixer condemnada a mort: vint anys justos després de la seva inauguració el 1889, havia de ser desmuntada. El camp de Mars de París havia de continuar sent un camp d'ensinistrament de la cavalleria militar.

Però la torre tenia un aire màgic que va encisar els parisencs i a tothom. El fet de poder pujar i gaudir d'aquella vista tan extraordinària en un moment que encara no s'havien inventat els avions i, per tant, gairebé ningú no havia volat mai, va fer que pujar al tercer pis de la torre Eiffel fos a finals del XIX una experiència única.

Aquest enamorament de la població no salvaria pas la torre. Causes molt més prosaiques, de caràcter militar, farien que fos indultada. França, que havia estat durament derrotada el 1870 pels alemanys, temia que ben aviat hi tornés a haver guerra. La primera dècada del segle XX va estar carregada de presagis funestos: els alemanys es rearmaven i es preparaven per tornar a envair França. La torre va esdevenir un centre de transmissions de telegrafia i de ràdio, vitals per a les comunicacions de les tropes franceses i, durant la guerra, per fer espionatge de les transmissions de l'enemic.

 

1 comentari:

  1. hola :)

    los enlaces no funcionan y me encantaría poder ver este documental. En la página de TV3 tampoco está disponible y aunque lo he buscado mucho no lo puedo encontrar en ningún sitio.

    ¿Serías tan amable de reactivar estos links, por favor?

    Un saludo

    ResponElimina