T4 - Els pobles germànics

"Cronos" retrocedeix als temps de els pobles germànics

Els romans designaven amb l'etiqueta de bàrbars els pobles del nord d'Europa, els únics que podien representar una amenaça per a l'imperi. Però, qui eren aquests bàrbars?

"Cronos" recrea les batalles entre Roma i els bàrbars
"Cronos" recrea les batalles entre Roma i els bàrbars
El programa del 33 "Cronos", que ofereix els millors documentals històrics de producció internacional, presenta el primer dels dos capítols de la producció "Els pobles germàniques".

Homes i dones d'aspecte impressionant a qui els romans anomenaven bàrbars: les tribus germàniques. Des de la generació anterior a Juli Cèsar, diverses tribus del nord havien intentat establir-se en els dominis romans. Però va ser Cèsar qui va tenir una política més agressiva contra aquells pobles, amb els quals va lluitar acarnissadament.

Però, qui eren aquests germànics? "Cronos" ofereix un documental sobre aquells pobles, que no es van reconèixer mai sota aquest nom de germànic, un apel·latiu que els van posar els romans.

Per Roma, aquells homes i aquelles dones eren éssers terribles, guerrers sanguinaris, gent que oferia sacrificis humans i mantenien pràctiques bestials... Però potser la realitat no era tan crua. Els romans tenien por dels únics pobles que s'havien mostrat sempre disposats a atacar-los dins de les seves fronteres, que no aparentaven tenir mai por.

El documental s'introdueix en la vida i els costums d'uns pobles de l'Antiguitat que en molts aspectes eren més propers al Neolític que a la modernitat que representava l'Imperi Romà. Vestuari, habitatge, organització... Uns pobles fascinants que "Cronos" visita fent un viatge de dos mil anys.



Les tribus germàniques El regnat de Clovis, rei dels francs, a "Cronos"

Després d'haver heretat les restes de l'Imperi Romà d'Occident, els pobles germànics, ja cristians, es van convertir en els representants d'una nova era: l'edat mitjana.

"Cronos" ofereix el segon capítol del documental "Els pobles germànics", que porta per títol "Sota el signe de la creu":

Som entre el final del segle V i el principi del segle VI, a Centreeuropa. L'Imperi Romà d'Occident s'ha desintegrat i les antigues tribus germàniques, que tants maldecaps havien donat als romans, són ara les hereves del poder.

Però els germànics no s'han fet càrrec de les restes de l'Imperi Romà simplement per ocupar el poder: ells hi aporten també noves institucions jurídiques, noves maneres de veure la vida, al mateix temps que admiren les virtuts del món romà.

Els nous regnes germànics seran una barreja entre aquelles tribus que Juli Cèsar va combatre i l'evolució dels nous romans, una barreja lligada per una nova religió, el cristianisme. En el documental del "Cronos" de dimecres seguirem el regnat de Clovis, rei dels francs, un home que crearà un nou regne que, amb els segles, es convertirà en França.

Clovis encara viurà a cavall dels costums germànics i dels costums romans. Ell i els seus súbdits francs seran els primers representants d'una nova era, l'edat mitjana. Des de "Cronos" els convidem a acompanyar-nos avui en aquest viatge fascinant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada