T5 - La resistència

"El rugit sord d'un poble" i "La lluita armada", a "Cronos"

La resposta de la societat civil al totalitarisme i l'inici de la Segona Guerra Mundial són els temes dels dos documentals que aquesta setmana emet el programa "Cronos".

El rugit sord d'un poble (primer capítol)
Com reaccionen les societats civils quan s'enfronten amb la violència més extrema, el totalitarisme? L'ocupació militar, la barbàrie, l'assassinat en massa estan destinats a aixafar la gent, a trencar la solidaritat. En lloc de rendir-se, moltes d'aquestes societats desenvolupen moviments d'ajuda mútua, de resistència, que de vegades aconsegueixen alliberar els individus de l'opressió que pateixen.


La lluita armada (segon capítol)
Un viatge al començament de la segona Guerra Mundial i al naixement d'un moviment cabdal per la resolució del conflicte. Aquest és el primer capítol de la sèrie "La resistència". 1940 i les tropes de l'Alemanya de Hitler han derrotat França en poc més d'un mes. La derrota és absoluta, els tancs alemanys, vençuda brutalment la primera resistència, circulen amb tota llibertat per totes les regions franceses.


"Cronos" presenta "Víctimes contra botxins"

Tercer capítol de la sèrie "La resistència". A tota l'Europa dominada pels nazis, la situació dels jueus serà terrible. Però a França tindrà unes característiques especials.

La resistència a la Segona Guerra Mundial, a "Cronos"
La resistència a la Segona Guerra Mundial, a "Cronos"
"Cronos" presenta "Víctimes contra botxins", un viatge a la Segona Guerra Mundial i al naixement d'un moviment cabdal per a la resolució del conflicte. Aquest és el tercer capítol de la sèrie "La resistència".

A tota l'Europa dominada pels nacionalsocialistes, la situació dels jueus serà terrible. Però a França tindrà unes característiques especials: és un dels països europeus que havia acollit més jueus fugits d'Alemanya abans de la guerra. Quan França, en contra del que tothom esperava, és derrotada en poc menys d'un mes, molts jueus alemanys, austríacs i txecs quedaran sota domini dels nazis en un país on ni tenen amics ni coneixen bé l'idioma.

Però, com també passarà a la majoria dels països ocupats, molta gent del poble ajudarà els jueus. A França perdran la vida una quarta part dels jueus que hi vivien. Són molts, moltíssims, però molts menys que a la majoria dels altres territoris ocupats pels nazis.

"Cronos" ofereix un documental amb imatges de l'època, reconstruccions i experts que acostaran l'espectador a un període ben fosc de la història del nostre continent...


"Cronos" presenta "La resistència: davant la deportació dels jueus"

El capítol relata la col·laboració del govern del mariscal francès Pétain en la deportació dels jueus francesos i dels jueus refugiats que fugien de l'Alemanya nazi, als camps d'extermini.


El darrer capítol de la sèrie "La resistència", titulat "Davant la deportació dels jueus", és un viatge a la segona Guerra Mundial i al naixement d'un moviment cabdal per a la resolució del conflicte.

Segona Guerra Mundial. França fa temps que s'ha convertit en un dels destins dels jueus que han de fugir dels nazis alemanys.

El govern francès decideix internar aquests jueus, tal com havia fet amb els refugiats republicans que havien vingut d'Espanya, i les condicions a què els sotmet són semblants a les que van patir els catalans fugits del franquisme.

Però la invasió alemanya de França encara empitjorarà la situació. Amb l'ajuda entusiasta del govern col·laboracionista del mariscal Pétain, els jueus refugiats i els jueus francesos es veuran abocats a amagar-se i a fugir per evitar la deportació als camps d'extermini.

Molts francesos participaran en aquesta persecució contra milers d'innocents. Però molts més francesos ajudaran moltíssims jueus del país a amagar-se i evitar així la mort. De fet, tot i que 76.000 moriran, uns 250.000 podran escapar dels nazis i dels feixistes francesos.

"Cronos" presenta en aquest capítol l'odissea dels jueus a França, un relat documental de misèria, lluita i heroïcitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada